Annons

Sänkta straff för söner efter hedersmord

En pappa och hans två minderåriga söner fälls även av hovrätten för övre Norrland för hedersmordet på en buss i Kiruna.
Livstidsstraffet för pappan kvarstår, medan tiderna för den slutna ungdomsvården för sönerna sänks.
Brott • Publicerad 3 mars 2021
Mannen höggs ihjäl på en buss i Kiruna den 15 juli förra året.
Mannen höggs ihjäl på en buss i Kiruna den 15 juli förra året.Foto: Polisen

Mannen och hans två söner, 15 och 17 år gamla, dödade den 15 juli förra året en 20-årig man genom att jaga in honom på en buss i centrala Kiruna och slå och sparka honom och hugga honom med kniv. Rättsläkaren hittade åtminstone 99 huggskador på 20-åringen.

Liksom tingsrätten anser hovrätten att motivet till brottet varit hedersrelaterat. Offret och pappans hustru arbetade på samma arbetsplats, och pappan hade fått för sig att de hade en relation.

"Hänsynslös"

Annons

"Gärningen har varit hänsynslös, planerad och offret har utsatts för ett svårt lidande. Till det kommer ett hedersmotiv som framför allt för pappans del är försvårande. Påföljden för pappan ska därför vara lagens strängaste, det vill säga fängelse på livstid", säger rättens ordförande hovrättspresident Erik Sundström i ett pressmeddelande.

I tingsrätten dömdes sönerna till fyra års (17-åringen) respektive två år och åtta månaders sluten ungdomsvård. Hovrätten sänker straffen till 3,5 år för den äldre av bröderna, och till 2,5 år för den yngre. När det gäller 17-åringen har hovrätten bland annat beaktat att han inte utövat något dödligt våld och att han "inte har agerat med samma direkta avsikt att döda som pappan och den yngre brodern".

Ingen utvisning

Bröderna döms också för varsitt fall av övergrepp i rättssak då de hotat vittnen för att få dem att inte ringa polisen.

Hovrätten avslår åklagarens utvisningsyrkande avseende pappan, då det finns ett verkställighetshinder som antas bestå när mannen avtjänat sitt fängelsestraff.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons