Annons

Salvini inför rätta – höll migranter på skepp

Människorov eller gränsförsvar? På lördagen framträdde högerpopulistiska Legas partiledare Matteo Salvini inför rätten för att ha förhindrat över hundra migranter att gå i land på Sicilien 2019.
Men en eventuell dom tycks långt borta.
Italien • Publicerad 3 oktober 2020
Italienska högerpartiet Legas ledare Matteo Salvini hävdar att han skyddade nationens gränser när han förhindrade migranterna att gå i land 2019.
Italienska högerpartiet Legas ledare Matteo Salvini hävdar att han skyddade nationens gränser när han förhindrade migranterna att gå i land 2019.Foto: Mauro Scrobogna/AP/TT

Trots tryckande sol, skabbutbrott och ett misstänkt fall av tuberkulos kvarhölls de 116 migranterna, bland dem 15 ensamkommande barn, ombord det italienska kustbevakningsfartyget Bruno Gregoretti. Salvini, ledare för ytterhögerpartiet Lega och Italiens dåvarande inrikesminister, gav inte fartyget tillstånd att gå i land.

Först en knapp vecka senare tilläts migranterna lämna fartyget.

Annons

Under lördagen startade de inledande förhandlingarna i Catania efter att den italienska senaten i februari röstat igenom ett hävande av Salvinis immunitet. Men efter två timmar bakom stängda dörrar kom besked om att rätten ber att få skjuta upp utfrågningarna till den 20 november, skriver La Repubblica. Domaren Nuzio Sarpietro beordrade samtidigt en räcka av ministrar att vittna när förhandlingarna återupptas: premiärminister Giuseppe Conte, utrikesminister Luigi Di Maio och den tidigare transportministern Danilo Toninelli, bland flera andra.

"Försvarade Italien"

Om domaren anser att fallet håller för rättegång riskerar Legaledaren ett digert straff – åtalspunkten "människorov i utpressningssyfte" har en straffskala på upp till 15 års fängelse.

– Jag kommer att erkänna mig skyldig till att ha försvarat Italien och italienarna, sade Salvini till ett pressuppbåd i förra veckan, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I rätten väntas bland annat en nigeriansk familj som uppger sig ha blivit "behandlade värre än djur" under de sex dagar de hölls kvar ombord att framträda.

Politisk nådestöt

Lagarna som rätten lutar sig mot handlar om Italiens skyldighet att respektera internationell rätt – en skyldighet som ingen minister kan sätta sig över, enligt Corriere della Sera. Salvini menar själv att han agerade för att sätta press på resten av Europa att ta emot fler migranter.

En fällande dom skulle innebära en dödsstöt för Salvinis politiska karriär, då det innebär att han inte längre tillåts inneha något politiskt ämbete i Italien.

Under sin tid som inrikesminister i den tidigare regeringen, mellan juni 2018 och september 2019, lade Salvini stor vikt vid att begränsa migrationen till Italien från Nordafrika. Ett av hans första drag var att stänga italienska hamnar för räddningsfartyg med migranter från Libyen.

Fakta: Matteo Salvini

Matteo Salvini leder partiet Lega, och tillhör samma kategori högerledare som franska Marine Le Pen (Nationell samling) och nederländske Geert Wilders (Frihetspartiet, PVV).

Lega, tidigare Lega Nord, är EU-kritiskt och främlingsfientligt.

Salvini fick under sin tid som inrikesminister i Italien stor uppmärksamhet när han gång på gång nekade Medelhavets migrantfartyg att lägga till i Italien.

Bland fartygen som nekats lägga till i Italien finns bland andra Open Arms, Sea Watch, Alex, Ubaldo Diciotti och Bruno Gregoretti.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons