Annons

Sälarna breder ut sig – nu införs licensjakt

Sälbeståndet ökar i Östersjön och trots generösa skyddsjaktkvoter fortsätter sälarna att ställa till det för fisket. Redan till våren kan det bli aktuellt med licensjakt på gråsäl.
Natur • Publicerad 3 februari 2020
För fiskeindustrin orsakar de storögda däggdjuren stora skador. Arkivbild.Foto: Daniel Reinhardt/AP/TT
Sälen, som tidigare var starkt påverkad av miljögifter, har fått en bättre livsmiljö och kunnat fortplana sig obehindrat. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Från att ha utgjort en ganska decimerad skara lever sälarna längs Sveriges kuster numera i bästa välmåga. För det småskaliga och kustnära yrkesfisket orsakar det här stora problem. Sälarna trasar sönder fiskeredskapen och skadar och äter upp fisken i dem.

Trots att Naturvårdsverket under flera år gett tillstånd för skyddsjakt på vikare, gråsäl och knubbsäl så har på många håll i landet inte ens hälften av den tilldelade kvoten skjutits av. Intresset från jägare är lågt.

Annons

– Det är en tidskrävande och kostsam jakt eftersom den till stor del behöver bedrivas från båt. Dessutom ska de fällda sälarna helst bärgas och tas om hand också, men enligt EU-bestämmelser får inga produkter från säl säljas, säger Nils Mårtenson, handläggare på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Saknar fiender

Problemet med stora sälbestånd rapporteras från hela landet. Från Skåne och upp längs Östersjökusten är det gråsäl som stör fisket, på Västkusten knubbsäl och längst i norr är det vikare som breder ut sig.

Under den senaste tioårsperioden har sälen, som tidigare var starkt påverkad av miljögifter, fått en långt bättre livsmiljö och kunnat fortplana sig obehindrat. Sälen saknar dessutom naturliga fiender.

Inför licensjakt

Nu har regeringen bett Naturvårdsverket att fatta beslut om licensjakt på gråsäl. Medan skyddsjakten på säl endast omfattar sälar som befinner sig inom 200 meter från en plats där fiske bedrivs har licensjakten inte samma starka koppling till skadeproblematiken.

– Det ger oss större möjligheter att jaga säl på fler ställen och kunna hantera populationen i en vidare bemärkelse, säger Nils Mårtenson.

Beslutet om licensjakt kommer att träda i kraft från april och gälla fram till 31 januari 2021.

Kristina Erkenborn/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons