Annons

Salamander kan äventyra batterifabrik

Ekonomi • Publicerad 9 september 2022
En strikt skyddad salamander kan sätta käppar i hjulet för byggandet av en ny batterifabrik i Mariestad. Arkivbild.
En strikt skyddad salamander kan sätta käppar i hjulet för byggandet av en ny batterifabrik i Mariestad. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Byggandet av Volvos nya batterifabrik i Mariestad har stött på patrull. Spår av vattensalamandrar, som är en strikt skyddad art, har hittats i området där fabriken ska byggas, rapporterar P4 Skaraborg.

– Det är inte bara djuret i sig som är skyddat utan även dess fortplantningsområden och viloplatser som inte får förstöras, säger Linnea Söderberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen till P4.

Annons

Fabriken, som ska ligga i Korstorp i Mariestads kommun, beräknas vara fullt utbyggd 2030. Det är i en träddunge med en damm på området som man misstänker att större vattensalamandrar finns. Hur detta kommer att påverka byggplanerna återstår att se.

– Ännu så länge har vi bara en indikation på att det har funnits salamandrar där, och till våren kommer exploatören att få göra en inventering för att se hur många individer som finns och hur de använder det här området. Det avgör hur processen kan gå vidare, säger Linnea Söderberg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons