Annons

Så ska bäste svensken vinna Vasaloppet

Doldisen Klas Nilsson, trebarnsfar och egenföretagare från Skellefteå, blev bäste svensk i Vasaloppet med en femteplats.
Nu siktar han på att vinna loppet nästa år – med hjälp av senaste svenske herrsegraren Jörgen Brink och en skidtokig advokat.
Skidor • Publicerad 1 mars 2020
Klas Nilsson blev bäste svenske herråkare i Vasaloppet.
Klas Nilsson blev bäste svenske herråkare i Vasaloppet.Foto: ULF PALM / TT

– Mot slutet var hela min målbild att göra upp om segern. Men jag får nöja mig med en femteplats, sade Klas Nilsson, som var totalt slut i målet i Mora.

På söndagsmorgonen visste få vem Klas Nilsson var, inte ens inom längdskidåkningens långloppscirkus.

Annons

– Jag känner inte honom och har inte pratat med honom, sade norske segraren Petter Eliassen.

Men på eftermiddagen var Klas Nilsson mer känd. När Petter Eliassen och Stian Hoelgaard rykte strax före Hökberg var Klas Nilsson på hugget och försökte hänga på tillsammans med två ytterligare norrmän, Torleif Syrstad och Tord Asle Gjerdalen.

Nilsson kom femma och blev bäste svensk. En stor merit med tanke på hans bakgrund.

Viktigt stöd

Han är 34 år och far till tre barn. Driver en egen webbutik, är utbildad sjukgymnast och jobbar hårt som många andra egenföretagare. Inga bra förutsättningar om man vill bli världens bäste långloppsåkare.

Men Mattias Blomberg, en skidtokig advokat från Umeå, såg potentialen hos Klas Nilsson och bildade ett skidlag med fem åkare.

– Hans ekonomiska stöd har betytt så mycket, säger Klas Nilsson, som samtidigt fick träningshjälp av Jörgen Brink, senaste svenske Vasaloppssegrare och innehavare av banrekordet (3.38.41 från 2012).

– Han har hjälpt mig med så mycket träningstips, taktik och erfarenhet, säger Nilsson, som nu har bestämt sig för ett göra en heltidssatsning som sträcker sig över ett par säsonger.

– Jag är inspirerad att göra den satsningen. Samtidigt blir man hårdare skidåkare som pappa. Nu får min målsättning bli att vinna Vasaloppet, säger han.

Brink tränare

En viktig roll i den satsningen får Jörgen Brink:

– Genom ett år till med bra träning kan Klas komma upp till nästa nivå. Tidigare har han inte tränat riktigt på elitnivå, utan har arbetat nästan heltid. I år har det blivit mer träning och det har gett resultat. Nästa säsong ser spännande ut. Här är det hela tiden viktigt att tro på sig själv och våga tänja sina gränser, säger Jörgen Brink.

Annons

Klas Nilsson kunde knappt ha fått en bättre tränare. Samtidigt signalerar den skidintresserade advokaten Mattias Blomberg att han kommer att fortsätta med att stödja projektet:

– Vi har redan bestämt att öka den ekonomiska satsningen. Här vill jag säga att alla åkarna i teamet får samma ekonomiska förutsättningar att ägna sig åt detta på heltid. Nu ska de bli heltidsskidåkare, säger han.

Herrsegraren Petter Eliassen är förvånad att ingen svensk herråkare vunnit Vasaloppet på nio år.

– Det är märkligt, men det dröjer inte många år tills vi får se en svensk i topp. Svenskarna är på gång.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons