Annons

Så kan européernas resande påverkas av corona

Det kan ta flera år innan turismen hämtat sig från coronakrisen. Och när det väl händer så reser vi kanske inte på samma sätt längre.
Här är några exempel på hur Europa vill blåsa liv i resebranschen igen.
Europa • Publicerad 12 maj 2020
Det är fortfarande oklart hur resandet kommer att se ut när länder öppnar sina gränser och lyfter sina restriktioner efter den värsta coronakrisen är över. Bilden är tagen på flygplatsen i Rom i mitten av mars.
Det är fortfarande oklart hur resandet kommer att se ut när länder öppnar sina gränser och lyfter sina restriktioner efter den värsta coronakrisen är över. Bilden är tagen på flygplatsen i Rom i mitten av mars.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Resebubblor

Balstaterna Estland, Lettland och Litauen planerar att öppna gränserna för varandras medborgare den 15 maj. Det är den första så kallade "resebubblan" i EU, där de flesta länder har infört gränskontroller och inreseförbud för icke-medborgare. Men strategin är också på tapeten i andra delar av världen, där bland annat Australien och Nya Zeeland har sagt att man tänker sig ett liknande arrangemang så snart situationen tillåter.

Annons

"Det är ett stort steg på vägen mot det normala", skriver Estlands premiärminister Jüri Ratas på Twitter.

I Grekland har premiärminister Kyriakos Mitsotakis föreslagit en "säker korridor" som skulle möjliggöra resor mellan länder som framgångsrikt har lyckats hejda smittspridningen, däribland Norge och Danmark. Liknande tongångar har hörts från bland annat Tjeckien, där man hoppas på en sommar med nöjesresor till länder som Slovakien och Kroatien.

Covidpass

Flera sydeuropeiska länder har efterlyst en gemensam EU-strategi för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av krisen. Kroatiens turismminister Gari Cappelli vill bland annat se ett särskilt pass som skulle bevisa att en EU-medborgare har tagit ett tillförlitligt test för antikroppar och därmed kan tillåtas resa. Norge har också öppnat för intyg för friskförklarade – men några sådana planer finns inte i Sverige i nuläget.

– Det är klart att vi följer tankegångarna, men vi har inget konkret förslag, sade Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, på en presskonferens i måndags.

Världshälsoorganisationen WHO har varnat för så kallade immunitetspass eftersom det i nuläget inte finns några bevis för att personer som har tillfrisknat från covid-19 och har antikroppar i blodet inte kan bli smittade igen.

Digitalt resande

Efter terrordåden mot USA den 11 september 2001 skärptes säkerheten på flygplatser runt om i världen. Experter väntar sig något liknande efter coronapandemin – men med fokus på hälsa. Men inga färdiga svar om vad som väntar finns att hämta i nuläget.

Kanske kommer det att bli aktuellt med tester och feberkontroller innan en passagerare få gå ombord på ett flygplan. Det väcker dock en rad frågor om hur långt innan en resa som kontrollerna ska genomföras och hur tillförlitligheten ska kunna garanteras. Grekland efterlyser i ett brev till EU-kommissionen samförstånd på EU-nivå för att resenärer ska testas för antingen coronaviruset eller antikroppar tre dagar innan resan, skriver webbsajten Politico. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har i intervjuer sagt att han hoppas kunna välkomna en del turister till Medelhavslandet den 1 juli.

Resandet väntas också bli mer digitalt, hela vägen från flygplatsen till hotellet. Identifiering, incheckning och liknande kan i större utsträckning komma att ske trådlöst och med mindre fysisk kontakt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons