Annons

Så har viruset spridit sig i världen

På bara några månader har det nya coronaviruset spridit sig över världen. Totalt har nästan 100 000 personer smittats globalt.
Det här är vad vi vet om fallen – från land till land.
Coronaviruset • Publicerad 6 mars 2020
Sydkoreanska soldater desinficerar flygplatsen i Daegu för att hindra spridningen av coronaviruset.
Sydkoreanska soldater desinficerar flygplatsen i Daegu för att hindra spridningen av coronaviruset.Foto: Kim Joo-Sung/AP/TT

Kina: över 80 000 fall

Det allra första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, sars-cov-2, upptäcktes i kinesiska Wuhan den 31 december i fjol. Sedan spreds smittan snabbt i landet. Wuhan och flera andra städer sattes i karantän, Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Hubeiprovinsen, och alla icke nödvändiga resor till övriga landet med undantag för Hongkong och Macao.

Annons

Några av de första smittade hade besökt en marknad i Wuhan där fladdermöss, ormar och andra djur såldes – och forskare misstänker att viruset från början överfördes från djur till människor.

Över 80 000 personer har smittats av viruset i Kina. Omkring 3 000 personer har avlidit i Hubeiprovinsen. I Hongkong har över 100 personer smittats och 2 dött.

Sydkorea: över 6 500 fall

Sydkorea är antalet smittade uppe i över 6 500. Över 40 personer har avlidit. Flera fall har kopplingar till den kristna rörelsen Shincheonjikyrkan. Utbrottet tog fart sedan en kvinna besökt flera gudstjänster innan hon blev diagnosticerad med viruset.

Italien: över 3 800 fall

Italien har över 3 800 smittade och omkring 200 döda. Regeringen har stängt alla skolor och universitet i landet, och beslutat att samtliga sportevenemang ska genomföras utan åskådare. UD avråder från resor till norra Italien.

Iran: över 3 500 fall

Över 3 500 personer smittats och över 120 personer har avlidit, främst i provinserna Teheran, Qom, Gilan och Esfaha. Iran har tillfälligt frigett över 50 000 fångar i ett försök att förhindra spridning av viruset i fängelser. Svenska UD avråder från resor till Iran.

Norden förutom Sverige

Norge har över 100 fall, Island har över 40 fall, Finland har färre än 20. Ingen person i Norden har hittills avlidit av coronaviruset.

Annons

Europa

Tyskland och Frankrike har båda omkring 500 fall, i Frankrike har färre än 10 personer avlidit.

I Spanien har över 350 personer smittats och färre än 10 avlidit. Schweiz och Storbritannien har båda omkring 200 fall. Nederländerna har över 100 fall varav en har avlidit. Belgien har över 100 fall, Österrike och Grekland har omkring 50 fall.

Kroatien, Portugal, Rumänien, Irland, Vitryssland, Georgien, Slovenien, Estland, Ungern, Luxemburg, Bosnien och Tjeckien har omkring 10 fall.

USA och Kanada

I USA är över 200 personer konstaterats smittade, varav fler än 10 har avlidit. Delstaten Washington och New York tillhör drabbade delstater.

Vicepresident Mike Pence säger att regeringen öronmärker 8,3 miljarder dollar, motsvarande 840 miljarder kronor, för att bekämpa viruset.

I Kanada har omkring 50 personer smittats.

Mellanöstern

Kuwait och Bahrain har över 50 fall, Irak har omkring 50 fall, varav 2 har avlidit, Förenade arabemiraten har alla omkring 20 konstaterade fall.

Annons

Övriga Asien

I Japan har närmare 400 smittats och 6 personer avlidit. Singapore har över 100 fall, Thailand, Indien och Taiwan har omkring 50 fal vardera och ett par dödsfall. Azerbajdzjan, Pakistan och Ryssland har alla omkring eller under tio fall.

Sydamerika

Ecuador har över 10 fall. Mexiko, Brasilien, Chile och Saint Barthélemy har under 10 fall, Ingen har hittills avlidit av viruset i Sydamerika.

Afrika

Algeriet och Egypten har omkring 20 fall, medan Marocko, Sydafrika, Nigeria och Tunisien har under 10 bekräftade fall. Ingen har avlidit av coronaviruset i Afrika.

Australien och Nya Zeeland

I Australien har 60 personer smittats och 2 dött av coronaviruset. I grannlandet Nya Zeeland har färre än 10 personer har smittats.

Övrigt

Omkring 3 800 personer var ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess som sattes i karantän utanför Japans kust i början av februari. Närmare 700 smittades ombord och färre än 10 personer har avlidit.

Annons

All statistik kommer från Johns Hopkins University i Baltimore i USA (fredag klockan 18) utom italienska dödssiffran som kommer från ansvarig italiensk myndighet.

Alice Nordevik/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons