Annons

Så gör du när en person drabbas av hjärtstopp

Det är bättre att göra något än ingenting alls, larma 112, och om det finns hjärtstartare – använd den.
Lars Adamsson på Röda Korset ger råd i hur du ska agera när en person drabbas av ett hjärtstopp.
Hälsa • Publicerad 14 juni 2021
Så gör du vid plötsligt hjärtstopp.
Så gör du vid plötsligt hjärtstopp.Foto: Anders Humlebo/TT
Hjärtstartare finns även på många arbetsplatser. Arkivbild.
Hjärtstartare finns även på många arbetsplatser. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
En grön skylt visar att det finns en hjärtstartare i närheten. Arkivbild.
En grön skylt visar att det finns en hjärtstartare i närheten. Arkivbild.Foto: Henrik Holmberg / TT

Om en person inte reagerar när man pratar eller skakar lätt i henne eller honom, och om det inte går att se, höra eller känna någon andning så kan man utgå från att det handlar om ett hjärtstopp. Det säger Lars Adamsson, enhetschef på Röda Korsets utbildningsenhet för första hjälpen och hjärt-lungräddning.

– Men en person med hjärtstopp kan även ha en suckande eller onormal andning, och då ska man också sätta i gång med hjärt-lungräddning.

Så gör du – steg för steg

Annons

Gå fram och prata med och skaka försiktigt i personen. Om personen inte reagerar kontrollerar du andningen genom att böja huvudet bakåt och lyfta på hakan för att skapa en öppen luftväg, eftersom tungan kan täppa till.

– Andas inte personen då heller, så larma 112 direkt. SOS Alarm guidar då i hur man gör hjärt-lungräddning, säger han.

Se till att personen ligger på rygg på marken eller golvet med ett hårt underlag och har sina armar längs sidorna.

– Ställ dig på knä vid sidan av personen och lägg ena handen längs med bröstbenet och den andra ovanpå. Använd din egen kroppsvikt. Tryck därefter bestämt ner fem till sex centimeter.

– Man ska trycka till samma takt som i låten "Stayin' alive" och inte vara rädd att trycka för hårt.

Så gör du inblåsningar

När man har gjort 30 tryck, så kallade bröstkompressioner, är det dags för två inblåsningar. Då lägger man två fingrar under personens haka och böjer huvudet bakåt och lyfter hakan något, precis som man gjort innan när man kontrollerade andningen.

– Sedan håller man för näsan och sluter munnen runt personens mun och blåser in luft så att man ser att bröstkorgen rör sig.

Därefter låter man luften tömmas ut av sig själv, innan man blåser in en gång till.

– Sedan går man tillbaka till 30 tryck igen och så fortsätter man växla så tills ambulansen tar över eller om det finns hjärtstartare på platsen.

Vid drunkningstillbud är det en viss skillnad. Då börjar man i stället med fem inblåsningar för att syresätta personen.

Annons

– Det beror på att syretillförseln försvinner vid badolyckor och det är därför hjärtat stannar. Sedan kör man som vanligt med 30 tryck följt av två inblåsningar.

Så använder du hjärtstartaren

Om det är flera personer på platsen kan en göra i ordning hjärtstartaren, om en sådan finns i närheten, medan en annan gör bröstkompressionerna.

– Om man är ensam och hjärtstartaren är väldigt nära kan man gå och hämta den, annars larmar man 112 och börjar med hjärt-lungräddning i stället.

Hjärtstartaren har två elektroder. En ska sitta under nyckelbenet på personens högra sida och den andra på nedre delen av bröstkorgen på personens vänstra sida. När de är på plats startar man den.

– Den instruerar väldigt tydligt med röst och text hur man ska göra. Språket är på svenska men en del kan ställas om till andra språk. De är också säkra och det finns ingen risk att man använder den fel.

Hjärtstartare är vanliga på idrottsarenor, i shoppingcentrum, på gallerior och vid olika resecentrum och där folk är på resa. En hel del företag har dem också.

– De är också vanliga på badplatser, generellt har kommunala badplatser hjärtstartare, säger han.

Fakta: Hjärtstartare och hjärt-lungräddning

Gröna skyltar visar att det finns en hjärtstartare i närheten. De har texten "AED" eller "Automatisk extern defibrillator". Det finns också en pil åt vilket håll hjärtstartaren finns.

På sajten Hjartstartarregister.se finns en karta på var de finns utplacerade. Det är dock ingenting man ska söka i under ett akut skede.

Röda korset utbildar allmänheten på uppdrag av MSB. Intresserade kan gå gratis online-kurser som finns att hitta på Röda korsets hemsida.

Källa: Lars Adamsson, Röda korset

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons