Annons

Så ger du dina grönsaksrester nytt liv

Trädgårdssäsongen är över och det kliar i de gröna fingrarna. Botemedlet kan finnas närmare än du tror – i sophinken.
Odling • Publicerad 1 januari 2021
Grönsakerna kan få nytt liv. Arkivbild.
Grönsakerna kan få nytt liv. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Kryddor i kruka kan man plantera om så att de kan få nya blad och stjälkar. Arkivbild.
Kryddor i kruka kan man plantera om så att de kan få nya blad och stjälkar. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Toppen på moroten och resterna av färska kryddor kan få längre liv om man bara tar hand om dem.

– Vi köper och slänger mycket kryddor i krukor, säger Lise-Lotte Björkman som är trädgårdsrådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård.

Annons

Kryddorna är ofta bortskämda med optimala förhållanden från odlingen – men om de får tillräckligt med ljus, vatten och näring kan de klara sig längre. De behöver inte ens planteras om utan kan stå kvar i krukjorden de kom i.

Lise-Lotte Björkman påpekar att de kan ha svårt med den torra inomhusluften och att olika växter har olika preferenser.

– Basilika vill ha det rumsvarmt medan persilja kan stå svalare.

Problemet för den som vill odla inomhus vintertid är ljuset. För riktigt bra resultat rekommenderar Lise-Lotte Björkman någon form av tilläggsbelysning

Rödbetor får ny blast som man kan lägga i salladen om man ställer den översta biten på ett fat med vatten. Samma sak med morötter där blasten kan användas som krydda i soppor och sallader. Även stjälkselleri kan få nytt liv och till och med rötter om stambasen är kvar.

Lise-Lotte Björkman vill också slå ett slag för att använda hela grönsaken redan vid matlagningen som ett sätt att minska svinnet.

– Till exempel kan man äta hela purjolöken och inte bara den vita delen.

Fakta: Grönsaker du kan återvinna

Kål, bladselleri och salladslök är lätt att återvinna. Lägg "stubben" på ett fat med vatten med rötterna nedåt. På några dagar får den nya rötter och kan planteras om i en kruka. Även kålsorter som vitkål och salladskål kan planteras om på samma sätt.

Rotfrukter är lätta och dekorativa att återodla. Ställ delen med blast på ett fat med vatten och flytta över till en kruka när de börjat få rötter. Blasten kan användas i sallader och till krydda.

Kryddor som persilja, basilika och koriander behöver inte åka i soporna för att bladen använts. Ställ krukan i fönstret och vattna den, så dröjer det inte länge förrän nya stjälkar och blad vuxit upp.

Källa: Plantorama

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons