Annons

S: Dålig inverkan på patientsäkerheten

Karolinska Universitetssjukhusets stora varsel är otroligt allvarligt, anser Aida Hadzialic (S), oppositionsregionråd i Region Stockholm.
Karolinska • Publicerad 6 november 2019
Aida Hadzialic (S), oppositionsregionråd i Region Stockholm, tror att Karolinska Universitetssjukhusets varsel kommer att påverka patientsäkerheten. Arkivbild.
Aida Hadzialic (S), oppositionsregionråd i Region Stockholm, tror att Karolinska Universitetssjukhusets varsel kommer att påverka patientsäkerheten. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sjukhuset lade ett varsel under onsdagen på 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster. I våras varslades 550 administrativa tjänster.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) säger att Karolinska Universitetssjukhuset inte har anpassat sin organisation efter att ha fått uppdraget om högspecialiserad vård.

Annons

– Det är ju det som man gör nu. Patienterna har flyttat och pengarna har flyttat men man har inte anpassat kostnadskostymen efter den nya verkligheten, säger hon.

– Jag har djup förståelse för att våra medarbetare på sjukhuset är oroliga och att det är ett besvärligt omställningsläge för dem. Min förhoppning och ambition är att sjukhusledningen tar den här oron på största allvar och också involverar medarbetarna i förändringsarbetet.

Enligt Aida Hadzialic är det som händer ett resultat av bristande styrning i regionen under lång tid.

– Såväl ekonomin som sjukvårdssystemet har varit misskött väldigt länge. Det är en stor paradox givet att Stockholmsregionen egentligen har landets och Nordens bästa förutsättningar att leverera den bästa sjukvården.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons