Annons

Ryssland ska "utveckla" baser i Kirgizistan

Ryssland • Publicerad 8 maj 2023
Rysslands ledare Vladimir Putin tillsammans med Kirgizistans president Sadyr Japarov vid mötet i Moskva på måndagen.
Rysslands ledare Vladimir Putin tillsammans med Kirgizistans president Sadyr Japarov vid mötet i Moskva på måndagen.Foto: Mikhail Metzel/Kreml via AP/TT

Ryssland kommer att "utveckla" sin militära närvaro i Kirgizistan, meddelar Kreml efter att de två ländernas ledare träffats i Moskva.

"Statsöverhuvudena fokuserade på vikten av att stärka den kirgiziska republikens väpnade styrkor och utveckla de ryska militäranläggningar som finns på dess territorium", säger Kreml i ett uttalande.

Annons

Kirgizistan, där majoriteten av de knappt sju miljoner invånarna är muslimer, har en rysk militärbas i landet som består av ett flygfält samt flera flottanläggningar, däribland en på insjön Issyk-Kul.

Måndagens möte mellan den kirgiziska presidenten Sadyr Japarov och Rysslands ledare Vladimir Putin skedde inför firandet av segerdagen den 9 maj, där Japarov är ett av flera utländska statsöverhuvuden som kommer att närvara.

Ryssland och den forna Sovjetrepubliken Kirgizistan är sammanlänkade via den ryskledda militäralliansen ODKB (CSTO på engelska).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons