Annons

Ryssland förbereder massvaccination i höst

Ryssland förbereder en massvaccinationskampanj mot covid-19 i oktober, men planerna möts av skepsis. En av skeptikerna är USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci.
Ryssland • Publicerad 1 augusti 2020
Anthony Fauci, USA:s ledande smittskyddsexpert, är övertygad om att det kommer att finnas ett vaccin mot covid-19 i slutet av året eller i början av nästa år.
Anthony Fauci, USA:s ledande smittskyddsexpert, är övertygad om att det kommer att finnas ett vaccin mot covid-19 i slutet av året eller i början av nästa år.Foto: Erin Scott

Rysslands hälsominister Michail Murasjko säger att ett statligt forskningsinstitut i Moskva har genomfört kliniska tester av vaccinet och förberett pappersarbetet för att kunna registrera ett vaccin mot covid-19, rapporterar Interfax.

Nästa steg är att genomföra en massvaccination i oktober. Först ut att vaccineras är läkare och lärare.

Annons

Men att en massvaccination ska bli av så snabbt ifrågasätts av bland andra USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci. Han hoppas att såväl ryssar som kineser faktiskt testar vaccinet innan de börjar dela ut det, sade han enligt AFP på fredagen när han fick frågan om det var aktuellt för USA att använda ryska eller kinesiska vaccin.

Han sade sig dock vara övertygad om att ett coronavaccin kommer att finnas klart i slutet av året eller i början av nästa år, enligt The New York Times.

USA:s president Donald Trump besökte förra veckan flera vaccinutvecklare i Florida och North Carolina. Han sade då "jag hörde mycket positiva saker" och hintade om att ett vaccin kan finnas tillgängligt i slutet av året, rapporterar AP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons