Annons

Ryssar flyr landet via Finland: "Står inte ut"

Tågen från S:t Petersburg till Helsingfors är en av de sista vägarna in till EU för ryssar som vill lämna landet.
Ukrainakriget • Publicerad 10 mars 2022
Vladimir har precis anlänt till järnvägsstationen i Helsingfors med tåg från S:t Petersburg. Han är ryss och valde att lämna Ryssland till följd av kriget.
Vladimir har precis anlänt till järnvägsstationen i Helsingfors med tåg från S:t Petersburg. Han är ryss och valde att lämna Ryssland till följd av kriget.Foto: Klas Widestrand/TT
Helsingfors järnvägsstation har blivit vägen ut för många ryssar som vill ta sig till EU.
Helsingfors järnvägsstation har blivit vägen ut för många ryssar som vill ta sig till EU.Foto: Klas Widestrand/TT

Det är soligt och kallt när ett av de två dagliga tågen från S:t Petersburg rullar in på Helsingfors järnvägsstation på torsdagsmorgonen. Passagerarna som stiger av är en blandad skara av unga och medelålders, familjer och soloresenärer.

Till den senare gruppen hör Vladimir, som är i 35-årsåldern och jobbar inom it-branschen. Hans resa började i Moskva, en stad han nu lämnat till följd av den rådande situationen efter Rysslands invasion av Ukraina.

Annons

– Jag står inte ut med kriget. Många människor i Ryssland stöder vare sig kriget eller Putin, säger han till TT ståendes på perrongen iklädd en klarröd jacka.

Efter att det europeiska luftrummet stängdes för ryska flyg i slutet av februari är tågförbindelsen som tog Vladimir till Helsingfors en av de sista – och enklare – vägarna in till EU för de ryssar som vill ta sig ut ur Ryssland.

Bara några meter bakom honom trängs morgonpendlare på väg till arbetet, många med en mugg take away-kaffe i handen. Vladimir famlar efter orden när han ska beskriva hur han känner inför den rådande situationen.

– Min själ har gått i bitar.

Svårt prata om kriget

Sedan invasionen inleddes har många människor med rötter i Ryssland vittnat om en spricka mellan de ryssar som ställer sig kritiska till kriget och de som i stället uttrycker stöd för den linje som den ryska regimen vill upprätthålla, bland annat med hjälp av hot om hårda straff för den som uttrycker en annan åsikt.

Vladimir upplever också att det är svårt att prata om kriget och det som händer eftersom många har helt olika bilder av verkligheten. Hans uppfattning är att den äldre generationen stöder Putin, medan den yngre generationen inte gör det, vilket kan skapa konflikter inom familjer.

– Ibland är det bättre att inte prata om det alls. Det är omöjligt att hitta en gemensam grundsyn. Samhället är splittrat, säger han.

Splittringen märks även på Helsingfors järnvägsstation. Där befinner sig den ryske medborgaren Vadim, en kavajklädd man i medelåldern som nu ska resa hem till Tyskland efter ett besök i Ryssland.

När han får frågan vad han anser om situationen vill han inte säga ordet "krig" utan kallar det i likhet med Putin för en "operation". Vidare upprepar han den ryske presidentens felaktiga bild av ett Ukraina som styrs av nazister.

– Jag hoppas att vårt uppdrag ska nå sitt slut, att Ukraina befrias från nazister och att vi återigen blir ett folk tillsammans med ukrainarna, det är min förhoppning, säger han.

Annons

Vadim beskriver också läget i Ryssland som "bra".

Oro och ovisshet

Vladimir berättar å sin sida om en stor oro och ovisshet bland många ryssar till följd av den svåra ekonomiska situationen efter sanktionerna mot Ryssland och gripandena av tusentals demonstranter som protesterat mot kriget i ryska städer, däribland Moskva.

– Allt vi vill är att stoppa det här kriget. Det spelar ingen roll vilket pris som ryssarna får betala. Putin är inte Ryssland, han har ingen rätt att tala för alla ryssar, säger han.

På frågan om vad han tror väntar landet den närmaste tiden svarar han "en katastrof".

– Ingen vet. Det är stor panik, speciellt hos medelklassen i Ryssland som är högutbildade och har bra jobb. Alla är oroliga och bekymrade.

"Inte möjligt att återvända"

Något som ytterligare spär på oron är de lagar som införts i Ryssland, där "falska" nyheter om den ryska militären och deltagande i protester kan straffas med fängelse.

– Många människor i Ryssland som inte stöder Putin och det här kriget har tidigare hållit protestmöten. Men nu är det riktigt farligt.

Vladimir säger att han inte riktigt vet vad han ska göra nu efter att ha lämnat sitt hemland. I ett första steg ska han ta sig vidare till sin mamma i Bulgarien, och där tänka över framtiden.

– Jag tror inte att det är möjligt att återvända till Ryssland.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons