GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ryska soldater verkar ha skjutits på nära håll

En grupp ryska soldater ger upp, en efter en. Plötsligt börjar en av dem skjuta mot ukrainarna. Sedan syns en samling med döda kroppar.
Ryssland anklagar Ukraina för krigsbrott med anledning av ett filmklipp av händelseförloppet. Ukraina pekar tillbaka.
Ukraina • Publicerad måndag 12:20
Båda sidor anklagar varandra för krigsbrott efter en händelse tidigare i november. Arkivbild.
Båda sidor anklagar varandra för krigsbrott efter en händelse tidigare i november. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Det filmmaterial som har framkommit följer en grupp ukrainska soldater när samhället Makijivka, nära fronten i nordvästra Luhansk, återtogs i mitten av november.

Klippen har använts av båda sidor i propagandasyfte, och de anklagar varandra för krigsbrott.

Enligt The New York Times, som analyserat materialet, verkar händelseförloppet vara att tio ryska soldater har tagits tillfånga efter strider vid en bondgård. Dessa ses komma ut ur ett skjul och lägga sig på mage på marken.

Öppnar eld

När en elfte rysk soldat kommer ut öppnar han eld. De ukrainska soldaterna verkar överraskade, och klippet bryts snabbt. En flygbild tagen något senare visar alla ryska soldater döda, inklusive den som öppnade eld.

– Det verkar som att de flesta skjutits i huvudet, säger Rohini Haar, rådgivare för organisationen Läkare för mänskliga rättigheter, till tidningen.

Om det begåtts krigsbrott eller inte går inte att avgöra av bara klippen, enligt krigsbrottsexperten Iva Vukusic vid universitetet i Utrecht i Nederländerna. Att låtsas ge upp och sedan öppna eld kan vara ett krigsbrott, liksom att avrätta ickestridande – som de ryska soldaterna på marken antagligen betraktas som.

Tiden avgörande

Vad som är avgörande är främst tidsaspekten. Sköts de ryska soldaterna på marken i samband med att strid uppstod med den elfte soldaten? Eller efteråt som hämnd? Saker som också kan spela in är om de hade hunnit visiteras än, eller potentiellt kunde vara beväpnade.

FN:s kontor för mänskliga rättigheter har bekräftat att man undersöker filmerna. Vukusic tycker att även ukrainska myndigheter borde utreda händelsen.

– De borde ta den här chansen att skicka budskapet: "Vi vill inte ha ett smutsigt krig. Vi vill strida med heder och lagligt".

Kreml: Ska straffas

Händelsen lyfts upp på högsta nivå i Ryssland.

– Ryssland kommer utan tvekan att självt leta efter de skyldiga till detta brott. De måste hittas och straffas, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Han säger att detta skulle kunna ske inom ett internationellt regelverk, men bara "om det finns något som tyder på att det skulle kunna ske effektivt".

Båda sidor i kriget har anklagats för krigsbrott, men invaderande Ryssland har anklagats för klart fler. Då handlar det bland annat om urskillningslösa bombningar av civila och massakrer som den i Butja utanför Kiev.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.