Annons

Ryska läkare skeptiska till godkänt vaccin

Ryssland • Publicerad 14 augusti 2020
Det nya vaccinet har utvecklats vid Gamaleja-institutet. Bilden kommer från den statliga fonden RDIF, som finansierar vaccinet.
Det nya vaccinet har utvecklats vid Gamaleja-institutet. Bilden kommer från den statliga fonden RDIF, som finansierar vaccinet.Foto: Alexander Zemlianichenko Jr/AP/TT

En majoritet av de svarande i en undersökning bland ryska läkare uppger att de helst inte skulle prova Rysslands nya covid-19-vaccin.

Landet blev nyligen det första i världen att godkänna ett sådant. Det skedde innan någon mer omfattande studie av typen fas 3, som normalt inbegriper tusentals försökspersoner, genomförts. Regeringen hävdar dock att vaccinet är säkert.

Annons

Planen är att bland andra läkare ska få möjlighet att ta vaccinet, som döpts till Sputnik V efter den sovjetiska satelliten, redan från och med slutet av augusti.

Men av 3 040 personer som deltagit i undersökningen, genomförd av en handboksapp för läkare, svarar 52 procent att de inte är beredda att ta vaccinet, rapporterar den ryska tidningen RBC som tagit del av resultatet. De flesta anger bristen på testdata som anledning till sin skepsis.

Knappt en fjärdedel, 24,5 procent, svarar att de skulle tacka ja. En femtedel uppger att de skulle rekommendera vaccinet till patienter, kollegor eller vänner.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons