Rysk videokonst intar Konstmuseet

Nyheter • Publicerad 30 november 2006
- Konstnärerna i Kaliningrad lever mitt i en förändring, säger Elena Gladkova, curator för utställningen Western Russia och en av de medverkande konstnärerna.
- Konstnärerna i Kaliningrad lever mitt i en förändring, säger Elena Gladkova, curator för utställningen Western Russia och en av de medverkande konstnärerna.Foto: 

Western Russia - samtida konst från Kaliningrad. Till och med den 30 december.

Kaliningrad tillhör östra Europa men också västra Ryssland. En gång en preussiskt stad, i dag en rysk enklav som strävar efter självständighet eller åtminstone västtillhörighet. I denna smältdegel blomstrar konsten. Under bara de senaste åren har en stor grupp konstnärer börjat arbeta med video.

- Det är ett enkelt sätt att kommunicera. En möjlighet för oss att på ett billigt och smidigt sätt kunna arbeta med och berätta vår historia, säger Elena Gladkova, tillsammans med svenska Martin Schibli, Kalmar konstmuseum, kurator för utställningen Western Russia - samtida konst från Kaliningrad.

Under en dryg månad visas på konstmuseet närmare tjugotalet korta, eller längre videofilmer av fjorton konstnärer. De arbetar alla inom, eller är på ett eller annat sätt anslutna till, The Kaliningrad Branch of the National Centre for Contemporary Art.

Bakom det långa namnet döljer sig en nio år gammal organisation utan motsvarighet i Sverige. Möjligen skulle den kunna jämföras med vårt Konstfrämjande men med mera klös i uttrycket. Organisationen - den finns på fem platser i Ryssland med huvudkontoret placerat i Moskva - har statligt stöd och arbetar med undervisning och utställningsverksamhet men framför allt med att bjuda in konstnärer till Ryssland och att visa rysk modern konst utomlands.

- Den ryska videokonsten från Kaliningrad är oerhört spännande, säger Martin Schibli som länge intresserat sig för den konst som skapas i Tyskland och öster därom.

- Konstnärerna i Kaliningrad har något att berätta. De lever mitt i en förändring, mitt i en stad där historiska konflikter tar sig rent fysiska uttryck i arkitekturen.

Stockholm är nästgårds för kalmarborna. Kaliningrad ligger inte längre bort. Ändå vet vi förvånansvärt litet om kulturen i Kaliningrad.

- Det händer mycket, säger Elena Gladkova. Hon är både kurator och konstnär. På utställningen visas hennes verk Construction Site 750, en två minuter lång berättelse om vad som skedde månaderna innan Kaliningrad/Königsberg 2005 skulle fira sitt 750 års jubileum. Plötsligt förvandlades staden till en enda stor byggarbetsplats. Nya byggnader växte upp, gator rekonstruerades och lades om, hela staden gick igenom en snabbrenovering.

Elena Gladkovas videofilm är ganska typisk för filmerna från Kaliningrad.

- Det finns ett tydligt konstnärligt språk i Kaliningrad. Jag kan se att de här filmerna är gjorda just i Kaliningrad, säger Elena Gladkova. Staden har ofta huvudrollerna i dessa videor.

Elena Gladkova är inte bara konstnär och kurator.

Hon arbetar också liksom de flesta av de utvalda konstnärerna som ställer ut i Kalmar, på National Centre for Contemporary Art.

- Organisationen har vuxit de senaste åren, berättar hon. Vi som är anställda arbetar både som konstnärer och utställningsansvariga. Ännu så länge har vi inget eget galleri i Kaliningrad men just nu renoveras ett trehundra år gammalt försvarstorn som skall bli utställningslokal.

Har konsten utvecklats mycket och snabbt de senaste åren i Ryssland?

- Nja, svarar Elena Gladkova litet tveksamt. Konstnärerna som deltar i utställningen i Kalmar är mellan 25 och 55 år. Ett par av dem arbetade tidigare mer traditionellt, ett par är utbildade grafiker eller målare, men visst har vi snabbt anammat trenden med video. Mest kanske för att det är billigt och smidigt och gör det lätt för oss att ställa ut utomlands.

Det är utställningen i Kalmar bevis på.

- Trots att Kaliningrad är Kalmars vänort och ligger så nära är det svårt för oss att bilda oss en uppfattning om konstlivet i Kaliningrad, säger Martin Schibli. Genom kontakten med National Centre for Contemporary Art, har vi fått en praktisk möjlighet att visa konst från en av våra vänorter. Kanske kan det också i framtiden leda till att konstnärer från Kalmar län kan ställa ut i Kaliningrad.

Den närmaste månaden finns i alla fall en unik möjlighet att i korta sekvenser - två till tolv minuter - uppleva hur konstnärer i olika åldrar och med olika uttryck ser på sitt liv i en stad om strävar mot väst och vars identitet är mångfasetterad.

- Barn i Kaliningrad har inte varit i Ryssland men rest utomlands, framför allt till Polen. Det är en paradox, säger Elena Gladkova.

Utställningen presenteras ikväll, torsdag, av Martin Schibli. I samband med vernissagen föreläser också fil dr Max Liljefors, Lunds universitet, om Vad förmår konsten inför massgraven?

Gunilla Petri
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.