Annons

Rysk journalist död – satte eld på sig själv

Den ryska journalisten Irina Slavina har avlidit efter att hon på fredagen satte eld på sig själv i staden Niznij Novgorod.
"Jag ber er att skylla min död på den ryska federationen", skrev hon på sin Facebooksida innan hon tog livet av sig.
Ryssland • Publicerad 3 oktober 2020
Irina Slavina satte eld på sig själv framför en rysk myndighetsbyggnad i staden Niznij Novgorod.
Irina Slavina satte eld på sig själv framför en rysk myndighetsbyggnad i staden Niznij Novgorod.Foto: AP/TT

Slavina var chefredaktör på den lokala nyhetssajten Koza Press. Hon satte eld på sig själv framför det ryska inrikesdepartementets lokala avdelning i Niznij Novgorod.

Under torsdagen hävdade Slavina på Facebook att polisen genomsökt hennes lägenhet för att leta efter material som kunde kopplas till rörelsen Open Russia, som finansieras av ex-oligarken och Kremlkritikern Michail Chodorkovskij.

Annons

Enligt Slavina beslagtog polisen bland annat anteckningsblock, datorer och hennes mans mobiltelefon från lägenheten.

I samband med Irina Slavinas död inledde Ryssland utredningskommitté en preliminär undersökning. Senare under fredagen sade kommitténs avdelning i Niznij Novgorod att självmordet inte hade något att göra med genomsökningen av Slavinas lägenhet.

Men oppositionspolitikern Dmitrij Gudkov skrev i sin tur på Instagram att Irina Slavina i flera år har varit under press från ryska myndigheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons