Annons

Lång mardrömsfärd från infernots Mariupol

Färden för de flyende från Mariupol blev en helvetesresa mot frihet. Ett dygn efter avfärd hade de utsatta ännu inte nått säker mark i Ukraina.
Och de som är kvar i stålverket Azovstal, eller i många belägrade städer i östra Ukraina, lever med skräcken av ständiga ryska granatattacker.
Ukraina • Publicerad 2 maj 2022
Försök till evakueringar genomförs från bland annat staden Lyman i Donetsk.
Försök till evakueringar genomförs från bland annat staden Lyman i Donetsk.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT
Civila från Azorstal kliver på bussar som ska ta dem ut ur Mariupol. Stillbild från video.
Civila från Azorstal kliver på bussar som ska ta dem ut ur Mariupol. Stillbild från video.Foto: Ryska försvarsdepartementet/AFP/TT
Det sönderbombade stålverket i Mariupol från ovan i en satellitbild från Planet Labs tagen på söndagen.
Det sönderbombade stålverket i Mariupol från ovan i en satellitbild från Planet Labs tagen på söndagen.Foto: Planet Labs PBC/AP/TT
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 1 maj.
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 1 maj.Foto: Johan Hallnäs/TT

Civila kunde lämna stålverket efter många försök och svåra förhandlingar. Ryska bussar, enligt vittnen med bokstaven z på sidan, skulle köra de drygt 20 milen till staden Zaporizjzjia som kontrolleras av ukrainska styrkor.

På måndagseftermiddagen kom rapporter om att bussarna var på väg, men på vägar som blivit förstörda i hårda strider och där ryska arméposteringar utefter rutten sades försena resan. Anledningen till förseningarna är inte kända. Men det som kommer ut under färden är spridda berättelser till reportrar på plats om helvetet i skyddsrummen.

Inget dagsljus

Annons

Flera av de flyende hade knappt sett dagsljus under de 60 dagar som de tagit skydd i de underjordiska anläggningarna. Attackerna fick betongväggarna att skaka, med åtföljande skräck och panik.

Men för dem som är kvar i betongrummen under jord i industrikomplexet förvärras läget dag för dag. Mat, vatten och förnödenheter är bristvaror. Likstanken tilltar. Möjligheterna att lämna området i säkerhet verkar för närvarande vara mycket små.

Kvar i stålverket finns också de ukrainska soldater som håller det sista fästet i Mariupol, vilket innebär att Moskva inte kan förklara fullständig seger och övertagande av staden.

Det hundratal civila, 80 enligt ryska medier, som tar sig från Mariupol har symbolisk betydelse. Men antalet är en bråkdel av alla de som hukar i källare och skyddsrum i staden, beräknat till 100 000 och i östra Ukraina, främst i Donbassregionen, som står under rysk attack.

Enligt FN:s människorättsorgan OHCHR har 3 153 civila dödsfall i Ukraina kunnat verifieras, men antalet civila som dödats är "troligen klart högre".

Attack mot Odessa

På måndagen attackerades hamnstaden Odessa i södra Ukraina enligt ukrainska myndigheter.

"Ett bostadshus, där det fanns fem personer vid granatattacken, skadades. En 15-årig pojke dödades", skriver Odessas stadsfullmäktige på Telegram. En flicka vårdas på sjukhus.

I slutet av april dödades fem personer, varav ett dödsoffer var ett tre månader gammalt spädbarn, i en granatattack mot Odessa.

Ryssland fortsätter samtidigt sin offensiv i östra Ukraina. Fronter, stridslinjer och belägringar är svåra att följa och i flera städer pågår strider i gatumiljö där risken för ryska prickskyttar sprider skräck allt medan granatattacker slår mot civila bostadshus.

Ukrainsk militär hävdar att man återtagit kontrollen över flera orter.

Rysk annektering

Annons

Enligt Storbritanniens försvarsdepartement har Rysslands styrkor decimerats rejält under invasionen. Departementet uppgav på måndagen att Ryssland inledningsvis gick in med fler än 120 förband, vilket utgör 65 procent av dess samlade manskap.

"Det är sannolikt att mer än en fjärdedel av dessa enheter nu har blivit stridsodugliga", skriver departementet.

USA:s ambassadör till Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Michael Carpenter, säger att Ryssland överväger att omedelbart "annektera regionerna Donetsk och Luhansk". En anledning är att Ryssland misslyckades med att inta Kiev, enligt Carpenter, och att målet i Moskva är att även annektera en tredje region, Cherson.

– I vår information finns uppgifter att Ryssland vill konstruera folkomröstningar någon gång i mitten av maj. Vi tror att informationen vi får är trovärdig. Tråkigt nog har vi oftare haft rätt än fel när vi har förutspått framtiden.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel nivå på en rysk myndighet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons