Rustik portergryta
Det här behöver du:
ca 800 g benfri högrev i bit
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör eller margarin
50 cl porter
1/2 dl kinesisk soja
2 dl vatten
2 lagerblad
140 g tärnat bacon
250 g haricots verts
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk majsstärkelse
1 dl vispgrädde
svartvinbärsgelé till servering
salt och peppar
Gör så här:
Skölj av köttet i kallt vatten. Putsa det fritt från senor och skär i 3 x 3 cm stora tärningar. Skala och skär lök och vitlök i grova bitar.
Bryn köttbitarna runtom i matfettet i en gryta. Tillsätt lök och vitlök och fräs i ca 2 minuter. Krydda med salt och peppar.
Häll på porter, soja och vatten. Lägg ner lagerbladen. Koka upp och skumma av. Sätt på lock och låt sjuda 1 1/2–2 timmar tills köttet är mört. Hit kan förberedas.
Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Koka haricots verts enligt anvisning på förpackningen.
Ta upp köttet och sila buljongen. Skölj ur grytan och häll tillbaka buljongen. Rör ner gelén och majsstärkelsen utrörd i grädden. Koka upp och sjud ca 2 minuter. Lägg ner köttet i såsen och låt allt bli varmt. Servera grytan med moset, bacon, haricots verts och svartvinbärsgelé.