Annons

Rusning efter kinesisk örtmedicin

Kinesiska forskare hävdar att en vätska gjord på kaprifol kan hjälpa mot det fruktade coronaviruset. Det har lett till rusning efter den traditionella medicinen. Men många är skeptiska.
Coronaviruset • Publicerad 2 februari 2020
Ett extrakt med kaprifol får kineser att köa i timmar.
Ett extrakt med kaprifol får kineser att köa i timmar.Foto: Janerik Henriksson/TT

I fredags rapporterade den statliga nyhetsbyrån Xinhua att Kinas vetenskapsakademi kommit fram till att mixturen kan hindra viruset.

Örtmedicinen sålde snabbt slut. Bilder visar långa rader med människor i munskydd som köar hela natten utanför apotek i hopp om att komma över "Shuanghuanglian" – trots myndigheternas uppmaningar om att undvika folksamlingar.

Annons

Redan på lördagen höjde andra statliga medier ett varningens finger. Tv-kanalen CCTV hade en intervju med Zhang Boli, en av de ledande forskarna på virusutbrottet, som varnade för möjliga biverkningar. I tidningen People's Daily varnar experter för att ta medicinen utan att rådfråga läkare.

Forskarnas påstående kommer när Peking undersöker om man kan sätta in traditionell kinesisk medicin mot viruset. Man undersöker också om växten parkslide kan användas för att lindra symptomen. Kinas regering har i flera års tid kampanjat för traditionell medicin utomlands, ofta med nationalistiska undertoner.

2019 tog Världshälsoorganisationen WHO med kinesisk medicin sina referensdokument över medicinska trender och global hälsostatistik. Beslutet fick skarp kritik, bland annat från European Academies' Science Advisory Council som påtalade problemet med få bevisbaserade studier.

Fang Shimin, kinesisk skribent som gjort sig känd för sin kamp mot akademiskt bedrägeri, säger till AFP att han är övertygad om att regeringens vurm för traditionell medicin bygger helt på nationalism och har inget med vetenskap att göra.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons