Annons

Romney ensam mot Trump – hånas av presidenten

En enda republikansk senator trotsade partipiskan och röstade för att fälla USA:s president Donald Trump för maktmissbruk.
USA • Publicerad 6 februari 2020
Mitt Romney, republikansk senator från Utah, under sitt tal inför slutomröstningen i riksrättsrättegången mot USA:s president Donald Trump på onsdagen.
Mitt Romney, republikansk senator från Utah, under sitt tal inför slutomröstningen i riksrättsrättegången mot USA:s president Donald Trump på onsdagen.Foto: USA:s senat/AP/TT

Den tidigare presidentkandidaten hänvisade till sin gudstro när han avslöjade hur han tänkte rösta när den historiska riksrättsprocessen mot Trump avslutades i senaten under onsdagen.

– Som juryman i senaten svor jag en ed inför Gud att skipa rättvisa på ett opartiskt sätt. Jag är djupt religiös, min tro ligger till grund för vem jag är, sade Romney , som är mormon och som representerar delstaten Utah i senaten.

Annons

Därefter gjorde han en lång paus, innan han fortsatte med darr på rösten:

– Jag betraktar en ed inför Gud som oerhört betydelsefull. Jag visste redan från början att uppgiften att fälla dom över presidenten, ledaren för mitt eget parti, skulle innebära det svåraste beslut jag någonsin ställts inför. Jag hade inte fel.

"Förfärligt missbruk"

Av de 53 republikanerna bland senatens 100 ledamöter var Romney den ende som röstade för att fälla Trump för maktmissbruk, den ena och den mest allvarliga av de två formella anklagelsepunkterna. Anklagelsen gäller att Trump, genom att frysa ett militärt bistånd, försökt pressa Ukraina att utreda hans potentiella rival i det kommande presidentvalet i höst, demokraten Joe Biden.

Om detta råder det ingen tvekan, anser Romney.

– Presidenten bad en annan regering att utreda hans politiska rival. Presidenten höll inne mycket viktiga militära medel från den regeringen för att pressa den till det. Presidenten sköt upp stöd till en amerikansk allierad i krig med ryska angripare. Presidenten gjorde det i eget intresse och i politiskt syfte, sade Romney.

– Följaktligen är presidenten skyldig till ett förfärligt missbruk av allmänhetens förtroende.

Att på detta vis försöka fördärva en valprocess för att själv kunna behålla makten innebär "kanhända det mest kränkande och destruktiva sveket mot ett edsvuret uppdrag som jag kan tänka mig", tillade Romney.

Räknade med reaktioner

Orden kommer från en av de mer framstående figurerna inom Republikanerna. Romney har bland annat varit guvernör i Massachusetts 2003–2007 – och valdes till Republikanernas presidentkandidat i valet 2012, som han förlorade mot Barack Obama.

Romney är den första senatorn i USA:s historia att rösta för att avsätta en president från det egna partiet. Endast två tidigare presidenter har ställts inför en riksrättsrättegång, demokraterna Andrew Johnson 1868 och Bill Clinton 1999. I båda fallen röstade samtliga av deras partivänner för att fria dem.

För att avsätta Trump hade det dock krävts att ytterligare en rad republikaner trotsade sitt parti och sin president. Två tredjedelars majoritet krävs för ett fällande.

Annons

I sitt tal sade Romney att han under de senaste veckorna fått en rad påstötningar från partivänner om att "ställa upp för laget".

– Jag är övertygad om att jag nu kommer att få möta påhopp från presidenten och hans anhängare.

"Följde sitt samvete"

Och reaktionerna lät inte vänta på sig. Efter omröstningen, där Trump alltså friades, twittrade presidenten en video där Romney beskrivs som "Demokraternas hemliga tillgång" och hånas för förlusten mot Obama.

Flera högt uppsatta republikaner kritiserar också Romney – medan andra uttrycker respekt för honom.

– Jag tycker att Mitt är en hederlig man, säger senatorn Ron Johnson, enligt Reuters.

– Han röstade utifrån sitt samvete.

Det är inte första gången Romney och Trump hamnar på kollisionskurs. Under valrörelsen inför presidentvalet 2016 var Romney kritisk mot Trump och kallade honom vid ett tillfälle för "en bedragare".

Efter Trumps seger uttryckte dock Romney stöd för honom samtidigt som den nye presidenten rapporterades överväga att utse Romney till utrikesminister, en post som han i slutändan gav Rex Tillerson.

När Romney i fjol kritiserade presidenten för att ha uppmanat Ukraina att inleda en utredning av Biden kallade Trump honom för ett "pompous ass" (en uppblåst skitstövel.)

Mattias Mächs/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons