Annons

Rolfö: Vi tar med känslan att vi kan slå dem

Den 29 juni 2019 var dagen då Sveriges fotbollsdamer klev ut ur Tysklands skugga.
Segern i VM-kvartsfinalen betyder mycket när länderna i dag möts på nytt, säger Fridolina Rolfö.
Fotboll • Publicerad 4 mars 2020
Fridolina Rolfö pratar med pressen under gårdagens träning på Estádio de Nora inför dagens premiärmatch i Algarve Cup mot Tyskland.
Fridolina Rolfö pratar med pressen under gårdagens träning på Estádio de Nora inför dagens premiärmatch i Algarve Cup mot Tyskland.Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter elva mästerskapsmatcher utan seger mot Tyskland tog den dystra svenska sviten slut i Rennes förra sommaren. Sverige slog ut Tyskland i VM-kvartsfinalen, och snuvade samtidigt tyskorna på en plats i den kommande sommarens OS i Tokyo.

I dag möts länderna för första gången sedan dess, i premiären av Algarve Cup på Estádio Algarve i Faro, och de svenska spelarna tillåter sig naturligtvis att minnas det som hände i fjol.

Annons

– Det är bara bra minnen. Vi spelade en fantastiskt bra match och vann. Det ska bli kul att se hur revanschsugna Tyskland är. Det blir en tuff match, säger Sofia Jakobsson, som gjorde ett av Sveriges mål i 2–1-segern förra sommaren.

Tyska klubbkompisar

Fridolina Rolfö känner det tyska motståndet bättre än de flesta. Som en av stjärnorna i Bundesligaledaren Wolfsburg träffar anfallaren varje vecka på tyska landslagsstjärnor bland både klubbkamrater och motståndare. Och hon tror inte att segern förra året ska underskattas.

– Den betyder mycket, tror jag. Vi vet att vi har möjligheten att slå dem när vi spelar bra fotboll, och när vi har en bra dag. Den känslan tar vi med oss i en sådan här match.

Rolfö har plågats av en rad skador av olika karaktär de senaste säsongerna. Men nu känner hon att hon äntligen har fått bukt med problemen. En skadefri Fridolina Rolfö brukar ge unik spets till det svenska landslaget, och nu har hon kunnat spela regelbundet sedan i november.

– Det har känts jättebra, säger Rolfö, som gick från Bayern München till Wolfsburg i somras.

– Vi har hittat en bra lösning och jag har ett annat träningsupplägg än jag hade i Bayern. Så just nu känns det väldigt bra i den rytmen som jag har hittat där.

Seger krävs för final

Upplägget i Algarve Cup är av slutspelskaraktär, men alla lag ska spela tre matcher. Vid seger mot Tyskland ställs Sverige mot Danmark eller Norge i semifinal, och därefter följer final eller match om tredjeplatsen. Förlorar man mot Tyskland väntar i stället placeringsmatcher.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson hoppas så klart på svensk seger i dag. Till skillnad från sina spelare lägger han däremot ingen större vikt vid det mentala övertag som Sverige eventuellt har efter segern mot Tyskland senast.

– Det var naturligtvis en viktig seger, men jag vet inte … man har genom alla år pratat om huruvida sådant här hjälper oss eller om det gör att de är revanschsugna. Det är en ny match och nya förutsättningar, säger Gerhardsson.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons