Annons

Rohingyer i land efter halvår till havs

Indonesien/Myanmar • Publicerad 7 september 2020
Lokalbefolkningen betraktar den båt med nära 300 rohingyaflyktingar som nått land i Acehprovinsen i Indonesien.Foto: Zik Maulana/AP/TT

Nära 300 rohingyaflyktingar från Myanmar (Burma) har nått land i Indonesien efter sex månader till sjöss, enligt myndigheter i Acehprovinsen. Träbåten med rohingyerna upptäcktes av fiskare några kilometer utanför kusten i höjd med Lhokseumawe sent på söndagskvällen, och kom fram strax efter midnatt.

Av de 297 personerna ombord på båten är 14 barn, enligt den lokala polischefen Iptu Irwansya. Passagerarna befinner sig nu på ett tillfälligt härbärge.

Annons

– Vi hoppas att de kan flyttas till evakueringscentret i dag, men deras hälsa, särskilt vad gäller covid-19, är vår främsta prioritet, säger Junaidi Yahya, chef för Röda Korset i Lhokseumawe.

Minoritetsgruppen rohingya har i åratal flytt förföljelse i Myanmar och på senare tid även undermåliga förhållanden i flyktingläger i Bangladesh, ofta i båtar med kurs mot andra länder i Sydostasien.

Tidigare hade de 297 flyktingarna försökt gå i land i Malaysia och Thailand, men stoppats av myndigheterna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons