Annons

Robert Mugabe begravd i sin hemort

Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe begravdes på lördagen i sin hemort Kutama cirka åtta mil nordväst om huvudstaden Harare.
Zimbabwe • Publicerad 28 september 2019
Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe begravdes på lördagen i sin hemort Kutama.
Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe begravdes på lördagen i sin hemort Kutama.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Därmed sattes slutlig punkt på en dispyt mellan det afrikanska landets regering och Mugabes familj om platsen för den despotiske expresidentens sista vila

Robert Mugabe avled den 6 september i Singapore 95 år gammal.

Annons

Efter hans död ville regeringen att han skulle begravas vid National heroes acre, ett monument i huvudstaden Harare som är tillägnat dem som deltog i befrielsekampen mot det vita minoritetsstyret på 1960- och 70-talet.

Men familjen ville inte begrava honom där då vreden bland dem är stor gentemot den nu sittande regeringen, eftersom Mugabe kuppades bort från makten av militären 2017. Mugabe själv ska också ha sagt att han vill bli begraven i sin hemby. Efter olika bud fram och tillbaka kom till slut beskedet i veckan att Mugabe skulle begravas i sin hemort.

Robert Mugabes minne hedrades dock den 14 september på den nationella fotbollsstadion i Harare. Tusentals zimbabwier och ett tjugotal afrikanska ledare deltog i ceremonin.

Robert Mugabe var Zimbabwes ledare mellan 1980 och 2017.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons