GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Riksdagsnej till EU-taxonomi för hållbarhet

En majoritet i riksdagen kräver att regeringen ska rösta nej till EU-kommissionens förslag om klassning av hållbara investeringar, taxonomin.
Det skadar möjligheterna för svensk vattenkraft och skogsbruk att få kapital till investeringar, anser M, C, SD och KD.
Ekonomi • Publicerad 22 juni 2021
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson begär tillsammans med C, KD, och SD att regeringen säger nej till EU-förslaget om klassning av hållbara investeringar. Arkivbild.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson begär tillsammans med C, KD, och SD att regeringen säger nej till EU-förslaget om klassning av hållbara investeringar. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Sverige bör rösta nej och motverka förslaget. Vi ser så pass stora risker för framför allt skogsbruket, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Han kommenterar efter att riksdagens finansutskott har slagit fast vad regeringen ska driva för linje i den fortsatta behandlingen av det förslag till delegerad akt som EU-kommissionen lade fram tidigare i år. I höst ska den behandlas av medlemsländerna i EU:s ministerråd, som bara kan anta eller förkasta hela akten. De kan inte ändra i detaljer.

Bedömningen nu är att rådet kommer att godkänna förslaget, det finns inte tillräckligt många länder som är emot. De kritiska länderna är i minoritet.

Förlorar kapital

– Det här förslaget tillvaratar inte svenska intressen, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

– Om inte svensk vattenkraft eller skogsbruk klassas som hållbart, eller att det blir väldigt krångligt att få det att klassas som hållbart, kommer kapitalet att gå till andra investeringar, säger Svantesson.

Hon hävdar att regeringen helt har misslyckats med att påverka förslaget i rimlig riktning hittills, inte minst inför det att EU-kommissionen lade fram sitt slutförslag. Nu är det dags att säga nej.

Slag i luften

Åsa Westlund, socialdemokrat och ordförande i finansutskottet, anser att M, C, KD och SD är fel ute.

– Det är ett slag i luften. Det riskerar Sveriges möjligheter att påverka bättre villkor för svensk skogsindustri, säger Westlund.

Hon hävdar att det förslag som nu finns är bättre än det som fanns från början, vilket hon ser som en effekt av att regeringen har lyckats påverka det.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer