Annons

Restaurangbolag misstänks för coronafusk

Brott • Publicerad 10 mars 2021
En företrädare för ett bolag inom restaurangbranschen har lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket. Arkivbild.
En företrädare för ett bolag inom restaurangbranschen har lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det första åtalet kopplat till omställningsstödsbrott har nu väckts, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande. En företrädare för ett bolag inom restaurangbranschen ska ha lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket i samband med ansökan om omställningsstödet. Bolaget fick därmed 100 000 kronor utbetalat på felaktiga grunder.

Bolaget som driver två restauranger har i sin ansökan om omställningsstöd endast redovisat uppgifter för den ena restaurangen.

Annons

"Lägger man ihop omsättningen för båda restauranger så har inte omsättningen minskat med 30 procent eller mer, vilket är kravet för att bli beviljad omställningsstöd", säger Lotta Boo, förundersökningsledare och kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten i Uppsala i ett pressmeddelande.

Lagen om omställningsstöd började gälla förra sommaren och är en av flera åtgärder för att ge rätt till ekonomiskt stöd till särskilt utsatta företag som drabbats av minskad omsättning som följd av pandemin.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons