Annons

Resebolagen: Noll resenärer inför påsk

Normalt tar tågbiljetterna slut långt i förväg, bussarna är fullbokade och flygen är packade med resenärer. Men den här påsken stannar de flesta resenärer hemma.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 1 april 2020 • Uppdaterad 2 april 2020
Färre resenärer väljer att resa i påsk. Arkivbild.
Färre resenärer väljer att resa i påsk. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi ser en trend av att folk hörsammar myndigheternas rekommendationer om att inte göra inrikesresor. Det är inte alls samma resande som under en vanlig påskledighet, säger Stephan Ray, presskontakt på SJ.

Men alla tågresenärer har inte avbokat sina resor utan väljer att vänta med att avboka tätt inpå resan.

Annons

– Man ser om läget och rekommendationerna kring coronaviruset förändras eller utvecklas, säger Stephan Ray.

Även flygresenärerna har pausat sitt resande och påskledigheten är inget undantag.

– Vi ser ingen större efterfrågan under påsken, tvärtom. Det är många som väljer att boka om och senarelägga sina flygresor, säger Freja Annamatz , presschef på SAS.

Efterfrågan just nu är obefintlig.

– Vi ligger på en miniminivå när det gäller inrikesflygen med i stort sett bara en "rundtur" för varje destination om dagen, säger Freja Annamatz.

Det är också färre som väljer att resa med bussbolagen och flera företag får minska sitt utbud.

– Påsk brukar vara en av våra mest reseintensiva perioder på hela året. Då kör vi med extra kapacitet, men det är verkligen inte samma läge i år, säger Jelena Jovanovic, presskontakt vid Flixbus.

Johan Ekman, vd och grundare för Ekmanbuss och Ekmanresor, håller med.

– Det är absolut stendött. Vi har i princip lika med noll resenärer den här påsken, säger han.

Johan Ekman säger att det finns risk att flera bolag inte finns kvar efter påskledigheten.

Annons

– Problemet är att vi inte bara står med utebliven inkomst för biljetterna. Vi som säljer paketresor måste fortfarande betala våra leverantörer och det blir stora summor när vi inte har några som reser med oss under en tid då det brukar resa många.

Även för Destination Gotland har bokningarna under påskhelgen minskat dramatiskt.

Färjebolaget förväntar sig också ytterligare avbokningar de kommande dagarna och låser flera avgångar under påsk för nya bokningar.

"Vårt tydliga budskap är 'Stanna hemma i påsk'. Nu skyddar vi sjukvården och säkrar den nödvändiga försörjningstrafiken. Vårt vackra Gotland finns kvar för en resa längre fram i tiden", säger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons