Annons

En halv miljon flyr bränder i Oregon

Bränderna i västra USA fortsätter att rasa med oförminskad kraft.
I Oregon har bränderna på några dagar slukat ett betydligt större område än en normal brandsäsong, och nästan var åttonde invånare har tvingats att evakuera.
USA • Publicerad 11 september 2020
En övertänd byggnad i staden Talent i Oregon.
En övertänd byggnad i staden Talent i Oregon.Foto: Kevin Jantzer/AP/TT
Almedabranden har svept igenom en bosättning med husbilar och husvagnar och förstört hundratals hem.
Almedabranden har svept igenom en bosättning med husbilar och husvagnar och förstört hundratals hem.Foto: Scott Stoddard/AP/TT

Varmt väder, torrt i naturen och torra ostliga vindar har skapat extremt brandfarliga förhållanden i delstaten Oregon, som de senaste dagarna har drabbats av omfattande naturbränder.

"Vi har aldrig sett den här mängden av okontrollerade bränder i vår delstat. För närvarande så har bränderna bränt mer än 900 000 (engelska) tunnland", skriver Oregons guvernör Kate Brown på Twitter.

Annons

Det motsvarar omkring 364 000 hektar, där en normal brandsäsong omfattar drygt 200 000 hektar.

"Vi har nu sett nästan det dubbla på tre dagar", fortsätter Brown, och säger att det inte rör sig om en engångshändelse, utan om förödande effekter till följd av klimatförändringar.

Problematiska vindar

Den här tiden på året består Oregons åkrar och fält till stor del av torrt gräs, och det finns också stora skogsarealer i delstaten. Förutom att vindarna gör att bränderna sprids snabbt, så har även elstolpar rivits ned, vilket orsakat nya bränder.

– En del av problematiken är att det blir så många bränder runt om i delstaten och att de alla rör sig så snabbt. De senaste 24 timmarna har dessutom flera redan stora bränder slagits ihop till ännu större bränder, säger Lauren Wirtis, som jobbar på ett gemensamt informationscenter för Oregons bränder, till TT.

Flera samhällen har hamnat i riskzonen, och 500 000 invånare av delstatens 4,2 miljoner invånare har tvingats lämna sina hem. Resurserna är ansträngda.

– Brandmännen fokuserar främst på livräddande åtgärder, de kan inte ens göra särskilt mycket insatser för att begränsa bränderna, eftersom de rör sig så snabbt, säger Wirtis.

Oklart antal saknade

Brandmännen har tvingats till dörrknackning för att genomföra evakueringar. Det finns ett varningssystem kopplat till mobiltelefoner, men bränderna har förstört mobilmaster på många håll.

Vindarna väntas lätta något, och nästa vecka hoppas man på regn. Många befaras ha omkommit i de samhällen som har drabbats av bränderna.

– Vi jobbar med en databas där folk kan anmäla saknade, och via Röda korset kan man anmäla att man är säker, men det bygger på att du har tillgång till internet eller fungerande mobil. Så vi vet inte hur många offer vi har. Vi har inga definitiva siffror när det gäller förstörda bostäder och byggnader, men det rör sig om tusentals byggnader, säger Lauren Wirtis.

Polisen utreder om den så kallade Almedabranden, som har förstört hundratals hem, kan ha varit anlagd. Branden började i staden Ashland och spred sig därifrån till andra samhällen.

Annons

Räddningsarbetare har börjat söka igenom de utbrända husen och hittills hittat två kroppar.

– Vi försökte att få ut folk så fort som vi kunde. Risken är att det kommer att vara kroppar i en del av de husen. Sannolikheten för mycket högre (döds)tal är betydande, säger Ashlands polischef Tighe O'Meara till Reuters.

Från granndelstaten Kalifornien kom under fredagsförmiddagen svensk tid rapporter om sju nya brandrelaterade dödsfall i Butte County, där sammanlagt tio personer nu har omkommit.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons