Rekordsiffror för SD

Sverigedemokraterna får sitt bästa resultat hittills i SCB:s mätningar och får 22,6 procent i novembermätningen, en rejäl uppgång från maj då noteringen var 17,1.
Socialdemokraterna får sitt sämsta resultat hittills och sjunker från 27,6 procent i maj till 26,3 i november.
Politik (TT) • Publicerad 3 december 2019

Mest tappar dock Kristdemokraterna som rasar från 13,0 procent i majmätningen till 6,6 procent. Moderaterna är nu bara riksdagens tredje största parti med 18,3 procent, vilket dock är ett lyft från majmätningens 16,0 procent.

Vänsterpartiet tappar något och får 8,1 procent. Även Miljöpartiet tappar något och hamnar på 5,1 procent.

Av partierna noteras statistiskt säkerställda förändringar för S, SD, M, KD, V och MP.

Liberalerna som legat under riksdagsspärren i flera mätningar på sistone noterar 4,1 procent att jämföra med 3,7 i maj. Centern, som hade 6,9 procent i maj, får 7,3 procent i november. Förändringarna för L och C är inte statistiskt säkerställda.

Den kraftiga ökningen för SD samtidigt som S backar innebär nu att M, KD och SD är jämnstora med de fyra partier som ingått januariavtalet plus Vänsterpartiet. Skillnaden är bara 0,4 procentenheter till förmån för de senare.

Sett till väljarströmmar får SD mest från KD, 2,2 procent, 1,1 procent från M och 0,8 procent från S. KD tappar även till M, 1,3 procent, och 0,6 procent till gruppen osäkra.

Socialdemokraterna tappar förutom 0,8 procent till SD även till gruppen osäkra, 1,3 procent.

Väljarströmmarna är statistiskt säkerställda.

SCB har frågat ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 149 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns vad de skulle rösta på om det vore val i dag.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. En vinnare i SCB:s novembermätning. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. En vinnare i SCB:s novembermätning. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.