Rekordsiffror för SD

Politik (TT) Artikeln publicerades

Sverigedemokraterna får sitt bästa resultat hittills i SCB:s mätningar och får 22,6 procent i novembermätningen, en rejäl uppgång från maj då noteringen var 17,1.

Socialdemokraterna får sitt sämsta resultat hittills och sjunker från 27,6 procent i maj till 26,3 i november.

Mest tappar dock Kristdemokraterna som rasar från 13,0 procent i majmätningen till 6,6 procent. Moderaterna är nu bara riksdagens tredje största parti med 18,3 procent, vilket dock är ett lyft från majmätningens 16,0 procent.

Vänsterpartiet tappar något och får 8,1 procent. Även Miljöpartiet tappar något och hamnar på 5,1 procent.

Av partierna noteras statistiskt säkerställda förändringar för S, SD, M, KD, V och MP.

Liberalerna som legat under riksdagsspärren i flera mätningar på sistone noterar 4,1 procent att jämföra med 3,7 i maj. Centern, som hade 6,9 procent i maj, får 7,3 procent i november. Förändringarna för L och C är inte statistiskt säkerställda.

Den kraftiga ökningen för SD samtidigt som S backar innebär nu att M, KD och SD är jämnstora med de fyra partier som ingått januariavtalet plus Vänsterpartiet. Skillnaden är bara 0,4 procentenheter till förmån för de senare.

Sett till väljarströmmar får SD mest från KD, 2,2 procent, 1,1 procent från M och 0,8 procent från S. KD tappar även till M, 1,3 procent, och 0,6 procent till gruppen osäkra.

Socialdemokraterna tappar förutom 0,8 procent till SD även till gruppen osäkra, 1,3 procent.

Väljarströmmarna är statistiskt säkerställda.

SCB har frågat ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 149 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns vad de skulle rösta på om det vore val i dag.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. En vinnare i SCB:s novembermätning. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. En vinnare i SCB:s novembermätning. Arkivbild.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.