Annons

Rekordlåga förtroendesiffror tynger Biden

Stödet för USA:s president Joe Biden nådde under juli månad bottennivåer. Mätningar tyder på att många av Demokraternas väljare vill se en annan presidentkandidat i valet 2024.
Frågan är om Bidens framgång med att baxa ett stort lagstiftningspaket genom senaten nu kan vända opinionen.
USA • Publicerad 13 augusti 2022
USA:s president Joe Biden vid ett tal i Vita huset den 1 augusti.Foto: Jim Watson/AP/TT
Joe Biden föll av sin cykel i juni efter en tur i hemdelstaten Delaware, när han skulle hälsa på allmänheten. Kritiker har tagit upp händelsen som ett exempel på att den 79-årige presidenten är för gammal för sitt ämbete.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
Joe Biden håller ett tal om aborträtten i Vita huset i början av juli, med vicepresident Kamala Harris i bakgrunden.Foto: Evan Vucci/AP/TT

I slutet av juli sade sig endast 36,8 procent av amerikanerna vara nöjda med hur Joe Biden sköter sin roll som president, enligt Real Clear Politics sammanställning av elva opinionsmätningar. Inte sedan andra världskriget har en amerikansk president haft så låga förtroendesiffror vid den här tidpunkten i mandatperioden.

Att inflationen är högre än på 40 år är en viktig anledning till missnöjet, menar Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire.

Annons

– Inflation är farligt för sittande presidenter, säger han.

– Det är något som folk lever med varje dag när de handlar mat och bensin. Det gör väljarna griniga, och griniga väljare tenderar att skylla allt på presidenten.

Dessutom har Joe Bidens första tid som president präglats av svårigheter med att få igenom det massiva reformpaketet Build Back Better, med satsningar på bland annat klimatåtgärder och sjukvård, i kongressen.

Vill se utmanare

Den senaste tiden har Biden dock haft vissa framgångar. En nedbantad version av reformpaketet klubbades i söndags efter en maratondebatt i senaten, sedan den demokratiske West Virginia-senatorn Joe Manchin – som först vägrade godkänna Build Back Better – och hans partikamrat från Arizona Kyrsten Sinema kommit överens med partiet.

Presidenten har även kunnat plocka poäng på att al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri, en av hjärnorna bakom 11 september-attackerna, dödades i Afghanistan i en amerikansk drönarattack i början av augusti. Och arbetslösheten har sjunkit under året, även om det finns tecken på en kommande lågkonjunktur.

Frågan är om detta räcker för att vända opinionen. I två olika mätningar från New York Times/Siena College och CNN vill 64 respektive 75 procent av demokraternas väljare och sympatisörer att partiet ska nominera någon annan än Joe Biden i nästa presidentval.

Två av Demokraternas kongressledamöter från Minnesota gick nyligen ut med att de också vill att Biden lämnar över till en ny förmåga. Missnöjet är särskilt stort bland unga väljare.

Men än har ingen utmanare klivit fram och Chris Galdieri tror inte att det är sannolikt.

– Den diskussionen dyker ofta upp när en president har en skakig första mandatperiod, men det brukar inte hända. Den enda brasklappen är Joe Bidens ålder, säger Chris Galdieri.

Äldsta presidenten

Med sina 79 år är han den äldsta valda presidenten i USA:s historia. Väljs Biden om kommer han vara 86 år gammal när hans andra presidentperiod avslutas.

Annons

De av Demokraternas väljare som vill se en annan kandidat i nästa presidentval uppger Bidens ålder som främsta skälet, enligt New York Times/Siena Colleges mätning. På andra plats kommer missnöje med hur han agerat som president.

– Han verkar vara vid god hälsa, men det är ett faktum att han nått en ålder då de flesta människor börjar sakta ner på tempot, säger Chris Galdieri.

New York Times har rapporterat att personal i Vita huset tvekar kring att planera långa utlandsresor för Biden, av oro för att de ska vara för ansträngande för honom. Vita huset nekar bestämt till att presidentens ålder skulle påverka hans arbete negativt.

– Jag gissar att han vill ställa upp igen, men vid hans ålder är det inte omöjligt att han tvingas avstå om hans hälsa förändras, säger Chris Galdieri.

Abortfrågan upprör

Republikanernas kandidater fokuserar gärna på Joe Biden i kampanjtalen inför mellanårsvalen till kongressen den 8 november. Där väntas Republikanerna ta tillbaka kontrollen över representanthuset, medan det är jämnt i valen till senaten.

– Republikanerna vill verkligen att mellanårsvalen ska bli en folkomröstning om Biden, just på grund av hans låga förtroendesiffror, säger Chris Galdieri.

Samtidigt hoppas Demokraterna att Högsta domstolens beslut i juni att upphäva den grundlagsskyddade rätten till abort kan mobilisera väljare. Joe Biden skrev nyligen under en presidentorder som är tänkt att skydda kvinnors resor inom landet för att kunna genomföra en abort.

– Många demokrater är upprörda över Högsta domstolens upphävande av aborträtten och det ser ut att öka entusiasmen för att rösta, säger Chris Galdieri.

Fakta: Joe Biden

Joe Biden, 79 år, är USA:s 46:e president.

Biden var Barack Obamas vicepresident mellan 2009 och 2017. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.

Biden är en profilerad mittenpolitiker som inför presidentvalet 2020 ofta framhöll sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund – han är från gruvstaden Scranton i Pennsylvania.

Han är gift med Jill Biden och har två barn i livet. Bidens gripande familjehistoria är välkänd i USA. Hans första hustru omkom 1972 i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter. Biden, som en månad tidigare valts till senator, blev då ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter – som också skadades i olyckan. Under åren som följde åkte han hem till Wilmington i princip varje kväll för att natta barnen. Beau Biden avled i hjärncancer 2015.

Blev den äldsta tillträdande presidenten i USA:s historia när han vann valet 2020.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons