Rekordhöga elpriser

Rekordhöga elpriser efter höjt oljepris och ökade avgifter på koldioxidutsläpp.
– Vi rekommenderar rörligt avtal, priserna kommer att sjunka, spår Staffan Larsson på Kalmar Energi.
Nyheter • Publicerad 18 juli 2005

Elpriset på den nordiska elbörsen Nordpool fortsätter att stiga och har nu nått rekordnivå. Inte sedan avregleringen 1996 har sommarpriset på el varit så här högt. Detta medför att Kalmar Energi har höjt sina priser till 39,5 öre per kilowattimme. Med elcertifikatsavgift, skatter och moms är totalpriset 84,43 öre per kilowattimme.

En annan bidragande orsak till det höga priset beror på de så kallade utsläppsavgifterna. I år införde EU en avgift för utsläpp av koldioxid. Varje elproducent måste köpa utsläppsrätterna och de har i år gått upp fyra gånger och ligger på en rekordhög nivå. EU införde avgifterna för att stimulera alternativa energikällor som inte producerar växthusgaser. Den större delen av den svenska elproduktionen släpper inte ut någon koldixid, trots detta höjs elpriset.

– Det är en totalt internationaliserad marknad och vi tvingas köpa in el från andra länder som har en större del koldioxidproducerande el, säger Staffan Larsson marknadschef på Kalmar Energi.

Sedan Sverige avvecklat ett kärnkraftverk och efter att elkonumtionen har höjts har landet blivit alltmer beroende av el som är producerad utomlands. Men Staffan Larsson tror att priserna kommer att sjunka.

– Jag tror att vi har nått en topp nu och vi rekommenderar våra kunder att teckna rörliga avtal för priserna kommer med stor sannolikhet att sjunka, spår han.

För Kalmar energis del är detta inte något rekordhögt pris. Priset var ännu högre under vintermånaderna 2003, den vintern var ovanligt kall.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.