Annons

Rekordheta budgivningar på bostäder 2021

Budgivningarna på bostäder gick hett till under förra året.
Prisökningen på villor från utgångspris till slutpris var den största som har noterats någonsin av Hemnet.
Bostadsmarknad • Publicerad 10 januari 2022
Priserna gick upp som mest under budgivning i Kiruna. Arkivbild.
Priserna gick upp som mest under budgivning i Kiruna. Arkivbild.Foto: Pär Fredin/TT

Högt tryck och stark efterfrågan präglade förra årets bostadsmarknad – något som märktes på prisrallyt under budgivningarna för både lägenheter och villor.

Den genomsnittliga villan ökade med 8,9 procent från utgångspris till slutpris under 2021. Motsvarande siffra 2020 var 4,6 procent.

Annons

Det är den största ökningen för ett enskilt år som uppmätts sedan 2013, eller så långt tillbaka som Hemnet har en sammanhängande tidsserie.

– Vi har haft en ovanligt het marknad under 2021 till följd av en hög efterfrågan på bostäder generellt, vilket brukar medföra att när efterfrågan är hög i förhållande till utbudet så blir det fler spekulanter per bostad till salu. Då brukar budgivningarna trissas upp, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Historisk ökning

För lägenheter var ökningen från utgångspris till slutpris 7,3 procent, en uppgång med 2,6 procentenheter jämfört med 2020.

För första gången någonsin ökade villors pris mer från utgångspris till slutpris än vad lägenheter gjorde.

Prisökningarna under budgivningarna var som störst i kommuner i norr. Kiruna ligger i topp med 28 procents skillnad i utgångspris till slutpris för villor.

För lägenheter var prisskillnaden en ökning med 29 procent i Kiruna.

– Kiruna är en speciell stad där man flyttar ett samhälle från en plats till en annan och som jag förstår det har byggtakten inte hängt med i den utsträckning som det hade behövts, säger Erik Holmberg.

Batterifabrik bidrar

På lägenhetssidan kommer Skellefteå på andra plats med en prisskillnad på 17 procent från utgångspris till slutpris.

– I Skellefteå har trycket på marknaden varit högt under några år tillbaka, sannolikt på grund av uppstarten av batterifabriken Northvolt som har genererat många nya arbetstillfällen och fler som flyttar till staden, säger Erik Holmberg.

Att vi får en liknande situation med heta budgivningar 2022 är inte osannolik, enligt Erik Holmberg.

Annons

– Pandemisituationen har haft stor påverkan på marknaden. När restriktionerna lyftes under de sista månaderna 2021 märktes en mer normaliserad marknad. Nu när vi går in i 2022 är restriktionerna tillbaka men det är svårt att sia i hur pandemin utvecklas framöver. Om det blir fortsatt hemmajobb och svårt att resa kan situationen mycket väl ta fart igen.

Fakta: Kommuner med störst ökning mellan utgångspris och slutpris 2021

Lägenheter:

1. Kiruna, +29 procent

2. Skellefteå, +17 procent

3. Sjöbo, +17 procent

Riket +7 procent

Villor:

1. Kiruna, +28 procent

2. Karlsborg, +22 procent

3. Hörby, +21 procent

Riket +9 procent

Kommuner med mindre än 50 försäljningar under året har exkluderats ur urvalet.

Källa: Hemnet

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons