Annons

Rekordastronaut tillbaka på jorden

Rymden • Publicerad 6 februari 2020
Den amerikanska astronauten Christina Koch strax efter landning i Kazakstan.Foto: Sergei Ilnitsky/AP/TT
Den amerikanska astronauten Christina Koch får hjälp bort från kapseln strax efter landning i Kazakstan.Foto: Sergei Ilnitsky/AP/TT
Kapseln med astronauterna Christina Koch, från USA, samt Luca Parmitano, Italien, och Alexander Skvortsov, Ryssland, dalar mot marken.Foto: Sergei Ilnitsky/AP/TT

Den amerikanska astronauten Christina Koch är tillbaka på fast mark igen efter 328 dagar ombord på den internationella rymdstationen ISS. I december blev hon historisk som den kvinna som har tillbringat längst tid i rymden.

Färden till jorden tog ungefär tre och en halv timme och hon landade i Kazakstan. Den 41-åriga ingenjören från Michigan berättar för NBC att hon kommer att sakna tyngdlösheten.

Annons

– Det är verkligen kul att vara på en plats där du kan studsa runt mellan taket och golvet närhelst du känner för det.

Historia skrev Christina Koch även i oktober tillsammans med den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir, när de genomförde den första helkvinnliga rymdpromenaden.

Tillsammans med Koch landade även astronauter från Italien och Ryssland.

Jessica Meir anlände till ISS den 26 september och planen är att hon ska vara där i över ett halvår.

Rättad: I en tidigare version angavs fel dag som Christina Koch återvänder till jorden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons