Annons

Rekordartad kopal förbryllar auktionsfirma

Ett av de största styckena kopal, ett slags förstadie till bärnsten, som någonsin hittats i Danmark går snart under klubban.
Danmark • Publicerad 9 februari 2020
Kopalklumpen väger 38,45 kilo, måtten är ungefär 66 gånger 40 gånger 28 centimeter. Den är slipad av havet, och har alltså inte polerats sedan den hittades. Bild från auktionsfirman.
Kopalklumpen väger 38,45 kilo, måtten är ungefär 66 gånger 40 gånger 28 centimeter. Den är slipad av havet, och har alltså inte polerats sedan den hittades. Bild från auktionsfirman.Foto: Henrik Wichmann/Bruun Rasmussen/Scanpix/TT

Bumlingen väger nästan 40 kilo.

– Den är ofattbart ovanlig, säger Ralph Lexner, avdelningschef på auktionshuset Bruun Rasmussen.

Annons

Han har försökt hitta motsvarigheter runtom i världen, men misslyckats.

– Jag har aldrig sett något som är i närheten av den storlek vi pratar om här.

Kopalen hittades av tre fiskare utanför Hirtshals på norra Jylland i december. De trodde först att de fått en sten i nätet, men märkte sedan att föremålet är ovanligt lätt.

– Då tror de att det är riktig bärnsten, eftersom den luktar harts, och blir helt vilda, säger fiskarkollegan Jan Bjerre Christensen.

För att kopal, fossil kåda från träd, ska utvecklas till bärnsten krävs det dock att det går några miljoner år till.

Den stora klumpens ovanlighet har gjort den svårbedömd hos Bruun Rasmussen. Värderingen inför auktionen den 26 februari är 100 000 danska kronor, men Ralph Lexner säger att kopalen också kan gå för hälften, eller det dubbla – eller inte få några bud alls.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons