Annons

Rejäl ökning av flygtrafiken jämfört med i fjol

I januari i år ökade flygtrafiken med 224 procent jämfört med januari 2021, enligt ny statistik från Swedavia.
Det är dock fortfarande en nedgång med 61 procent jämfört med januari 2019, men lättade restriktioner gör att siffrorna väntas öka.
Ekonomi • Publicerad 4 februari 2022
Resandet går långsamt uppåt enligt statistik från Swedavia. Arkivbild.
Resandet går långsamt uppåt enligt statistik från Swedavia. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Pandemin håller fortfarande ett stenhårt grepp om flygtrafiken och under januari flög drygt 1,1 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser, vilket är en lätt nedgång jämfört med tidigare månader men ändå en kraftig ökning mot förra årets januari.

Flygtrafiken väntas öka ytterligare när restriktionerna lättas från den 9 februari.

Annons

"Vi fortsätter nu att förbereda oss för att kunna ta emot betydligt fler resenärer på bästa sätt under våren och sommaren. Det är i detta sammanhang mycket glädjande att flera av våra flygbolag fortsätter att satsa vidare på en stärkt tillgänglighet med nya linjer och ny trafik vid våra flygplatser", säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

Starkast utveckling hade utrikestrafiken och majoriteten av resandet ägde rum inom Europa. Av de drygt 1,1 miljoner resenärerna i januari var 786 000 utrikesresenärer och 323 000 inrikesresenärer.

Flygresandet vid Swedavias tio flygplatser har sammantaget minskat med drygt 60 miljoner resenärer sedan pandemins start för 23 månader sedan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons