Reinfeldt omvald

Nyheter • Publicerad 22 oktober 2011

Statsminister Fredrik Reinfeldt omvaldes med acklamation till partiordförande under Moderaternas stämma i dag. Valet gäller fram till partistämman 2015.

Till första vice partiordförande valdes biståndsminister Gunilla Carlsson. Till andra vice ordförande valdes justitieminister Beatrice Ask.

När valet kom till partistyrelsen blev det debatt. Valberedningens förslag innehåller ingen person med utländsk bakgrund, med undantag för riksdagsledamoten Jessica Polfjärd, som är adopterad från Korea.

Några av valberedningens ledamöter hade därför reserverat sig för riksdagsman Hanif Bali.

- Med erfarenheter som Hanif Bali, som kommit hit som ensamkommande flyktingbarn, vore han ett bra komplement till partistyrelsen. Partistyrelsen behöver en person med annan etnisk bakgrund. Det vore fel signaler att inte komplettera med det, sade Edward Riedl från Västerbotten.

För att han skulle komma in behövde stämman utöka partistyrelsen med ytterligare en person. Debatten handlade därför bara om argument för Bali och argument mot att utöka partistyrelsen.

- Vi ska tävla med S om att vara största parti, inte om att ha största partistyrelse, sade valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman.

Stämman valde med röstsiffrorna 153 mot 58 att gå på valberedningens förslag, vilket innebär att Hanif Bali inte kommer in i partistyrelsen.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.