Annons

Regnet ger lugn mitt i gräspollensäsong

Det regnområde som dragit in över Sverige i helgen ger tacksam respit till landets pollenallergiker. Men än är plågan inte över – för gräspollen står i fortsatt blom.
Pollensäsongen • Publicerad 5 juli 2020
Pollensäsongen rasar alltjämt i Sverige. Men årets säsong tycks inte sticka ut mer än vanligt. Arkivbild.
Pollensäsongen rasar alltjämt i Sverige. Men årets säsong tycks inte sticka ut mer än vanligt. Arkivbild.Foto: Michael Probst

För den som lider av allergi från gräspollen, som är en av de vanligaste pollenallergierna, är månadsskiftet mellan juni och juli en tuff period. Det är då gräs blommar som mest.

– Det blommar fortfarande en massa gräs i södra Sverige men det ser ut som att vi har gått över själva toppen på säsongen, säger Åslög Dahl, vid pollenlaboratoriet i Göteborg.

Annons

Laboratoriet har hand om de sydliga pollenstationerna i landet och enligt henne har årets pollensäsong inte stuckit ut mer än tidigare säsonger.

Gråbo väntar

– Det har varit rätt besvärligt men man kan inte riktigt utvärdera siffrorna än. Men när det har varit varmt och torrt är det många allergiker som klagar, säger hon.

I södra Sverige är allergibesvären mellan björkpollen, som är vanligare under våren, och gräspollen, som har sin högsäsong mitt i sommaren, ganska jämnt fördelade bland allergikerna. Men även om gräspollen ser ut att sakta men säkert plana ut väntar nästa pollenblomning runt knuten: Gråbo.

Ungefär var femte person i Sverige lider av någon form av pollenallergi. För att lindra besvären tipsas allergikern om att i första hand försöka undvika att komma i kontakt med pollen så gott det går, som till exempel att inte vistas ute onödigt mycket när det är varmt och torrt. Det är också viktigt att medicinera i tid, enligt Pollenrapporten , som drivs av Naturhistoriska riksmuseet, på sin hemsida.

Ingen topp norrut

TT: Hur ser situationen ut i norra Sverige?

– Det är ganska lugnt nu när det har regnat i flera dagar. För en vecka sedan såg det värre ut med gräspollen när det var varmt ute, säger Jan-Erik Wallin vid pollenlaboratoriet i Umeå, som har hand om pollenstationerna i norra Sverige.

Där är allergi mot björkpollen vanligast, men gräspollen är trots det också vanligt förekommande. Och här ser man inte att man nått kulmen på gräsblomningen ännu.

– Det varierar från år till år men det brukar ske ett par veckor in i juli, säger Jan-Erik Wallin.

Så undviker du pollen

Vädra på morgon och kväll samt efter att det regnat

Håll dörrar och fönster stängda för att undvika att du får in pollen i ditt hem

Häng inte kläder eller sängkläder på tork utomhus

Husdjur kan ha pollen i pälsen - var försiktig

Duscha och tvätta håret när du varit ute och kommer in med allergisymptom

Källa: Pollenkoll

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons