Annons

USA till Ryssland: "Mycket tydliga" om kärnvapen

USA varnar Ryssland för "katastrofala konsekvenser" om landet skulle använda kärnvapen i Ukraina.
Ukraina • Publicerad 25 september 2022
USA konstaterar att den ukrainska armén gör framsteg på slagfältet. Här ukrainska soldater vid en befriad by i Donetskregionen.
USA konstaterar att den ukrainska armén gör framsteg på slagfältet. Här ukrainska soldater vid en befriad by i Donetskregionen.Foto: Leo Correa/AP/TT
Ryska kravallpoliser för iväg en demonstrant i S:t Petersburg på lördagen.
Ryska kravallpoliser för iväg en demonstrant i S:t Petersburg på lördagen.Foto: AP/TT
En person tränar i leran under en militärövning i närheten av Lviv i Ukraina. Arkivbild.
En person tränar i leran under en militärövning i närheten av Lviv i Ukraina. Arkivbild.Foto: Mykola Tys/AP/TT

Enligt Sullivan är såväl de ryska skenfolkomröstningarna i ockuperade områden som beslutet att kalla in 300 000 reservister tecken på att anfallskriget i Ukraina inte går Rysslands väg.

– Ryska armén har problem och den ukrainska armén gör framsteg på slagfältet, säger säkerhetsrådgivaren i en intervju i NBC:s "Meet the press".

"Kommer svara kraftfullt"

Annons

Rysslands president Vladimir Putin sade tidigare i veckan att landet är berett att använda "alla tillgängliga vapen" för att försvara sig.

Jake Sullivan säger att det vore katastrofalt för Ryssland att ta till kärnvapen.

– Om Ryssland går över den gränsen, kommer det att bli katastrofala konsekvenser. USA kommer att svara kraftfullt, säger han till NBC.

Säkerhetsrådgivaren vill inte svara på vad USA faktiskt menar med "katastrofala konsekvenser", men han betonar att ryssarna är väl medvetna om vad det innebär. Det har kommunicerats direkt via privata kanaler på högsta nivå.

– Ryssland vet mycket väl hur USA skulle svara på användningen av kärnvapen i Ukraina.

Sullivan betonar samtidigt att det är viktigt att den dialogen sker i bakgrunden då USA vill undvika retorisk skottväxling med Ryssland.

Försöker lämna Ryssland

Sedan Putin nyligen gav order om att mobilisera har ett starkt missnöje trängt fram genom censur och förtryck. I mängder av städer och orter har människor demonstrerat och protesterat. De senaste dagarna har omkring ett par tusen personer frihetsberövats av poliser som försökt slå ned aktioner.

Det rapporteras också hur mängder av män försöker lämna Ryssland, bland annat via gränsövergångar till Finland och Georgien, där det har ringlat långa köer hela helgen.

Enligt uppgifter i fria medier kommer Ryssland att stänga gränserna för militärpliktiga män som försöker lämna landet, kanske redan om några dagar.

Den som vill lämna landet kommer att behöva ett särskilt tillstånd.

Annons

De ryska myndigheterna kommer att börja begränsa resorna ut från landet, förmodligen från och med onsdag nästa vecka, rapporterar den oberoende ryska nyhetssajten Meduza, som verkar i exil i Lettland.

Sajten hänvisar till två anonyma uppgiftslämnare som beskrivs som närstående det ryska presidentkansliet. De gör gällande att gränsrestriktionerna kommer att införas om några dagar, då processerna kring de så kallade folkomröstningarna har avslutats på ockuperad ukrainsk mark.

Efter det kommer män som berörs enligt källorna att behöva ett särskilt tillstånd, ett slags utresevisum, för att få lämna landet.

Svårt väder

I de pågående striderna anklagar Ryssland Ukraina för att ha beskjutit bland annat en hotellbyggnad i ockuperade Cherson. Där uppges två personer ha dödats, varav en pro-rysk tidigare ledamot i Ukrainas parlament.

Ukraina anklagar också Ryssland för beskjutning på bred front och för att ha attackerat Odessa med tre iranska drönare som flugits in i en kontorsbyggnad på söndagsmorgonen.

De ukrainska styrkornas motoffensiv i Charkivregionen verkar ha bromsat in. Det förklaras dels av vädret, dels av ett ryskt motstånd i området utanför orten Kupiansk.

– Regnet gör det svårt att använda tunga vapen överallt. Vi kan bara använda asfalterade vägar, säger sergeanten Roman Malyna till AFP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons