Annons

Regionen miljonsatsar på höjda löner

Regeringens besked om fem miljarder till välfärdssatsningar får regionmajoriteten att agera direkt. ”Vi skjuter till 20 miljoner till årets löneöversyn, det är pengarna som kommer att finnas redan 2020.”, säger personalutskottets ordförande Mattias Adolfson (S).
Kalmar • Publicerad 24 januari 2020
För knappt två veckor sedan genomförde vårdpersonal en ljusmanifestation utanför regionhuset för att få höjda löner. Nu lämnar regionmajoriteten beskedet att lönepotten höjs med 20 miljoner kronor.
För knappt två veckor sedan genomförde vårdpersonal en ljusmanifestation utanför regionhuset för att få höjda löner. Nu lämnar regionmajoriteten beskedet att lönepotten höjs med 20 miljoner kronor.Foto: Lasse Hansson

Beskedet från regeringen om nya välfärdsmiljarder gör det möjligt för regionen att satsa på höjda löner för vårdpersonalen i länet.

Region Kalmar läns del av de fem miljarderna blir ungefär 35 miljoner kronor. Beskedet är mycket positivt. Det ger oss en möjlighet att fortsätta utveckla den nära vården och kompetensförsörjningen i länet, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

Annons

Den första satsningen som finansieras med välfärdspengarna är en ren lönesatsning till sjukvårdspersonalen i länet.

Mattias Adolfson (S), personalutskottets ordförande.
Mattias Adolfson (S), personalutskottets ordförande.Foto: Anders Johansson

– Jag har träffat både fackliga företrädare och varit ute i verksamheten. Det känns naturligtvis väldigt bra att kunna ta ett viktigt steg i arbetet med att förbättra vår personals arbetsvillkor. Det här är pengar som direkt kommer att kunna användas som en lönesatsning, säger Mattias Adolfson.

Beslut om satsningen kommer att tas direkt. Redan vid nästa sammanträde med regionstyrelsens arbetsutskott ligger satsningen på bordet.

– Arbetet med en lönekartläggning pågår just nu, den ska sedan ligga till grund för löneförhandlingarna mellan de fackliga organisationerna och arbetsgivaren. Nu kommer den pott som kan fördelas att höjas med 20 miljoner kronor. Detta extra statsbidrag ska användas till mer jämlika löner, fortsätter Mattias Adolfson.

Redan tidigare har majoritetspartierna höjt lönepotten med tio miljoner kronor. Men de pengarna är öronmärkta till speciella lönesatsningar.

– Dessa 10 miljoner kronor ska användas för att förbättra arbetsvillkoren där vi har svårast att rekrytera. Pengarna kommer att kanaliseras via löneöversynen med särskilt fokus på tjänstgöring kvällar och helger samt särskilt yrkesskickliga enligt Vårdförbundets avtal, säger Christer Jonsson (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

Malin Sjölander (M), vice ordförande regionstyrelsen.
Malin Sjölander (M), vice ordförande regionstyrelsen.Foto: Mats Holmertz

Beskedet om lönesatsningen får lite syrligt beröm från M-KD-oppositionen.

– Tack vare påtryckningar från Moderaterna, tillsammans med bland annat Kristdemokraterna, har regeringen pressats att öka de generella statsbidragen. Nu ser vi effekterna av detta i kommuner och regioner. En satsning på personalen är mer än välkommet, säger Malin Sjölander (M), vice ordförande regionstyrelsen.

– Dessa statliga generella bidrag är välkomna för alla medarbetare som nu kan se fram emot att få sina oskäliga löner korrigerade. För Länsunionen som att återigen räddas av utomstående medel, denna gång från staten, måste det vara lika välkommet, fyller regionrådet Dahlin (M) i.

Linda Fleetwood (V) är nöjd med att en lönesatsning nu blir verklighet.

Annons

– Jag är nöjd över att Vänsterpartiet lyckats få till mer pengar till regionerna och kommunerna vilket nu gynnar våra medarbetare. Förhoppningsvis får vi igenom några miljoner till, säger Linda Fleetwood.

ora Elfversson Dahlström, ordförande för Vårdförbundet i Kalmar län.
ora Elfversson Dahlström, ordförande för Vårdförbundet i Kalmar län.Foto: arkivbild

En som också gläds över dagens besked är Tora Elfversson Dahlström, ordförande för Vårdförbundet i Kalmar län.

– Naturligtvis välkomnar vi den här satsningen. Vi ser framemot att få sätta oss ned med Länsunionen och diskutera hur de bästa kan användas. Vi har ju haft målet att med lönerna kunna skapa möjlighet för våra medlemmar att göra en lönekarriär. Den satsningen som presenterats nu gör det möjligt. Något som kan göra det både lättare att rekrytera ny personal och locka tillbaka några av dem som slutat, säger Tora Elfversson Dahlström.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons