Annons

Regionen: En ökad smittspridning i Skåne

Det sker en ökad smittspridning av coronaviruset i Skåne och det beror inte på att fler testas för covid-19.
Coronaviruset • Publicerad 7 oktober 2020
Alf Jönsson, regiondirektör, Eva Melander, smittskyddsläkare, Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, och Staffan Banke, överläkare Centralsjukhuset i Kristianstad under Region Skånes presskonferens.
Alf Jönsson, regiondirektör, Eva Melander, smittskyddsläkare, Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, och Staffan Banke, överläkare Centralsjukhuset i Kristianstad under Region Skånes presskonferens.Foto: Johan Nilsson/TT

Region Skåne har i snitt runt 60 bekräftade fall av covid-19 per dag under en rullande sjudagarsperiod.

– Det verkar som att vi kanske slappnar av litegrann när det gäller att hålla avstånd och tvätta händerna jämfört med hur vi gjorde i våras och hur vi har haft det i sommar, säger Alf Jönsson på regionens presskonferens.

Annons

Antalet konstaterade fall per dag är nästan lika många som i början av sommaren.

– Men toppen går inte att jämföra med juni eftersom vi inte hade den stora egenprovtagningen igång då, säger smittskyddsläkaren Eva Melander.

I nuläget får 4 personer intensivvård och ytterligare 14 personer vårdas på skånska sjukhus, enligt siffror från onsdagen.

– Den till synes ökade samhällsmittspridningen som vi ser har ännu inte fått effekt på vården, vilket är väldigt positivt, säger Melander.

Totalt har 281 smittade personer avlidit i Skåne och antalet fall under pandemin med konstaterad covid-19 uppgår till drygt 6 200.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons