Region vill sluta betala för nätläkare
Beslutet togs på fredagen i regionens vårdvalsberedning, och stöds av alla de åtta partier som finns med där.
– Vi har uttalat en ambition att från och med 2022 inte längre betala för digitala utomlänsbesök, säger Jonas Andersson (L), som är ordförande i Västra Götalands hälso- och sjukvårdsstyrelse.
Vill ha diskussion
I första hand ska regionen utreda om det är juridiskt möjligt att stoppa betalningen till nätläkare.
– Det är möjligt att det krävs någon lagändring, eller annan förändring på den nationella nivån, för att vi ska kunna göra detta. Vi vill dra igång en nationell diskussion, säger Andersson.
– Vi vill kunna styra om de här resurserna till våra egna vårdcentraler, och ställa högre krav på dem att upprätthålla en digital tillgänglighet för sina listade patienter, tillägger Andersson.
Han syftar på alla vårdcentraler i Västra Götaland, både de cirka 150 offentliga och de omkring 50 privatdrivna.
150 miljoner
De flesta nätläkare är kopplade till en vårdcentral i någon av ett fåtal regioner som haft regler som varit gynnsamma för verksamheten, enligt Jonas Andersson. Han nämner bland annat Jönköping och Sörmland.
Om exempelvis en invånare i Västra Götaland gör ett digitalt besök hos en läkare som är kopplad till en vårdcentral i region Jönköping, får Västra Götaland betala en summa för detta till Jönköping – som sedan betalar vårdcentralen.
Totalt beräknas Västra Götaland betala uppåt 150 miljoner kronor för "digitala utomlänsbesök" i år.
Politikernas kritik imponerar inte på en av de största digitala vårdgivarna, Kry.
Bolagets presschef Jonas Beltrame-Linné, säger att det skulle vara "mycket olyckligt" för de tusentals invånarna i Västra Götaland som använder Kry:
– Vi har svårt att förstå hur de tänker. Det de gör är att kolla på stapeln för digitala vårdgivare. De ser bara på stapeln – kostnaden – och glömmer bort vad vårdtagarna i Västra Götalandsregionen fått.
Men det är inte själva kostnaden som fått politikerna i Västra Götaland att reagera. I viss mån kan man samtidigt spara in kostnader för fysiska vårdbesök. Om inte den digitala kontakten leder till just ett sådant.
– Då kan man säga att vi betalar dubbelt, påpekar Andersson.
Pengar försvinner
Kritiken gäller även att pengar försvinner ur regionens eget vårdsystem.
– Den digitala vården är lite av en främmande fågel i vårt svenska sätt att organisera sjukvården, säger Andersson.
Ambitionen att sluta betala gäller bland annat digitala tjänster som Kry och liknande bolag som Min doktor och doktor.se, skriver Göteborgs-Posten.
Krys Jonas Beltrame-Linné förstår delvis politikernas resonemang och efterlyser en "hållbar och nationell jämlik plan för digital vård":
– Vi tycker inte att patienternas postnummer – var de bor – ska avgöra vilken vård man får. Vården ska vara lika i hela landet.