Annons

Region Skåne: "Vi kan nu se början på slutet"

Pandemin ser ut att vara på upploppet, tror Region Skåne.
Belastningen inom hälso- och sjukvården befinner sig nu på en platå.
Coronaviruset • Publicerad 2 februari 2022
Regiondirektör Alf Jönsson under Region Skånes pressträff.
Regiondirektör Alf Jönsson under Region Skånes pressträff.Foto: Johan Nilsson/TT

Skånes regiondirektör tror att även Sverige i närtid kommer att följa Danmark och Norge. I veckan har grannländerna tagit bort de flesta av sina coronarestriktioner.

– Det är sannolikt att Sverige i närtid kommer att betrakta covid-19 på samma sätt som i Danmark eller Norge, säger Alf Jönsson under Region Skånes presskonferens på onsdagen.

Rekordmånga fall

Annons

Regionens smittskyddsläkare Eva Melander är lite mer försiktig eftersom smittspridningen är fortsatt stor i Skåne. Förra veckan registrerades drygt 31 000 nya fall.

– Vi har aldrig haft så många fall som vi hade förra veckan, säger Melander.

Detta under en vecka då nya provtagningsregler gäller i Sverige. I nuläget kan regioner prioritera att endast testa personer med symptom. Av de som testade sig i Skåne förra veckan – inom regionens system för egenprovtagning – var 62 procent positiva och för personal inom hälso- och sjukvården uppgick andelen positiva till 50 procent.

Alla inte inlagda för covid-19

– Samhällssmittspridningen är fortfarande stor, säger Eva Melander.

Under tisdagen fick åtta patienter med konstaterad covid-19 intensivvård och ytterligare 253 personer var inlagda på en vårdavdelning på de skånska sjukhusen.

– Ungefär 55 procent av de som läggs in på vårdavdelning gör det på grund av covid-19. Övriga 45 procent gör det av andra anledningar, men testas där positivt för covid, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.

Rättad version: Tidigare angavs fel procentsats i ett citat för antalet som är inlagda på grund av covid-19.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons