Annons

Region riskerar skadestånd efter spermiestöld

Ett okänt antal donatorbarn i Halland berövades rätten till information om sitt genetiska ursprung. Det skedde i strid mot lagen och det var inte bara en enskild läkares ansvar. Slutsatsen dras i en extern rapport som genomförs på Region Hallands uppdrag.
Vård • Publicerad 26 september 2023
Gemensamt för de fem männen är att de genomgick fertilitetsbehandling – men ingen av dem hade sagt ja till att donera spermier. Arkivbild.
Gemensamt för de fem männen är att de genomgick fertilitetsbehandling – men ingen av dem hade sagt ja till att donera spermier. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Minst fem män blev ofrivilligt pappor när deras spermier användes för insemination på sjukhuset i Halmstad, har SVT:s Uppdrag granskning tidigare avslöjat efter en undersökning av inseminationsverksamheten på länssjukhuset i Halmstad under åren 1975–1996.

Nu har även revisionsbyrån PWC granskat det som hände.

Annons

Verksamheten sköttes huvudsakligen av en läkare som inte längre lever. Men i rapporten konstateras att den var känd såväl av anställda på kvinnokliniken som av sjukhusets ledning.

Bristerna består bland annat i att ett antal journaler och därtill hörande samtyckesblanketter saknas och dessa brister står i strid mot då gällande lagstiftning.

Region Halland agerade också felaktigt 2004, då en kvinna som genomgått inseminationsbehandling på 1980-talet fick beskedet att hennes journalhandlingar saknades. Redan då borde en utredning ha startats, anser revisionsbyrån.

Region Halland riskerar framöver att drabbas av skadeståndskrav, eftersom två av de ofrivilliga donatorerna lämnat in klagomål till Europadomstolen.

Regionen uppmanas att upprätta en handlingsplan för att kunna hantera kommande förfrågningar från drabbade. Regionen bör också överväga att erbjuda frivillig dna-testning och att göra en bredare journalgranskning, anser rapportförfattarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons