Annons

Regeringens experter: klimatåtgärder krävs nu

Krafttag behöver göras de närmaste fem åren för att klimatanpassa samhället, manar regeringens expertråd.
Skyfall, torka och skogsbränder kan orsaka skador på allt från bostäder, vägar och tillgång på mat.
Klimat • Publicerad 9 februari 2022
Gävle drabbades av häftiga skyfall och översvämningar sommaren 2021. Arkivbild.
Gävle drabbades av häftiga skyfall och översvämningar sommaren 2021. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) har nu tagit emot den första rapporten från Nationella expertrådet för klimatanpassning. Expertrådet har gått på djupet med hur klimatförändringarna påverkar Sverige, hur klimatanpassningsarbetet fungerar och vilka ytterligare åtgärder som behövs.

Kontentan är att långt ifrån tillräckligt har gjorts.

Annons

– Åtgärder kan inte skjutas på framtiden, säger Lisbeth Schultze, ordförande för rådet.

Om inte tillräckliga anpassningsåtgärder görs kan konsekvenserna både bli farliga och kostsamma, både för samhället och enskilda fastighetsägare.

Annika Strandhäll pekar på att klimatarbete inte enbart handlar om att få ned utsläppen av växthusgaser.

– Vi måste också hantera de risker som ett klimat i förändring för med sig, och som är oundvikliga nu, tyvärr, säger Strandhäll.

Stora kostnader

Många har säkert bilder från förra sommarens kraftiga skyfall i Tyskland, Nederländerna och Belgien i färskt minne. Översvämningarna drog inte enbart med sig hus, bilar och vägar i vattenmassorna. Minst 180 människor omkom enbart i västra Tyskland.

Här hemma drabbades Gävle av översvämningar och i exempelvis sydöstra Sverige var vattenbristen ett faktum.

Rådet lämnar runt 170 förslag till regeringen. Det handlar bland annat om bättre nationell styrning och tydligare ansvarsfördelning, men också att stärka incitamenten för att arbetet ska bli gjort.

En del förslag riktar in sig på byggande i riskområden, till exempel om hur ansvaret ska fördelas mellan kommuner och byggföretag, vilka krav som kan ställas på att den som exploaterar marken också klimatanpassar och förslag på höjt skadeståndsansvar.

I dag finns inga övergripande uppskattningar av hur stort investeringsbehovet för klimatanpassningar är i Sverige. Det har heller inte gjorts traditionella kostnads-nyttoanalyser av anpassningsåtgärderna.

Klart är dock att kostnaderna kommer att bli mycket omfattande, skriver expertrådet. Det kan till och med komma att påverka det statsfinansiella läget, exempelvis genom klimateffekters negativa påverkan på BNP.

Säkra finansiering

Annons

En av Expertrådets rekommendationer är att säkra och öka tillgången till finansiering. Till exempel behöver kommuner kompenseras för olika kostnader när de genomför klimatanpassningsarbete.

Ett förslag är att det befintliga bidraget för klimatanpassningsåtgärder som MSB ansvarar för breddas och utökas kraftfullt. Dessutom vill rådet införa ett klimatanpassningskliv, enligt liknande modell som klimatklivet, som kan delfinansiera olika innovativa investeringar med stor klimatanpassningsnytta.

Klimatförändringarna påverkar hela Sverige, men det är stora skillnader mellan hur kommuner i olika delar av landet påverkas. På vissa håll är det stigande havsnivåer som är det största problemet, på andra ställen brottas man mest med ras- och skredrisker, vattenbrist eller kortare turistsäsong. En majoritet av kommunerna anser att de redan har påverkats av klimatförändringarna, visar rapporten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons