Regeringen vill skärpa krav på bidragstagare

Regeringen vill införa ett krav på heltidsaktivitet för att få försörjningsstöd.
Aktiviteten kan bestå i samhällsnyttiga insatser, som att tillverka skyddsvisir.
Politik • Publicerad 25 mars 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att när många bidrag läggs ihop kan summan bli väldigt hög.
Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att när många bidrag läggs ihop kan summan bli väldigt hög.Foto: Caisa Rasmussen/TT

Moderaterna har länge talat om att reformera bidragssystemet så att det ska löna sig mindre att gå på bidrag än vad det gör att arbeta.

Många bidrag i Sverige är inte så höga i dag, framhåller statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff, men när de läggs ihop och bildar en hög så kan summan bli stor.

– Framför allt när man har många barn, säger han.

Läsa utbildning

Det var aldrig tänkt att bidrag skulle ersätta en arbetsinkomst, fortsätter statsministern. Nu vill regeringen lagstifta om ett krav på heltidsaktivitet för alla personer med arbetsförmåga som tar emot försörjningsstöd.

Sådana aktiviteter kan vara samhällsnyttiga insatser, enligt Moderaterna. Men också utbildning som att läsa svenska.

– Under pandemin jobbade Växjö med att de personer som hade arbetsförmåga och försörjningsstöd hjälpte till att göra visir till exempel, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Över 300 000 personer

Antalet personer som tog emot ekonomiskt bistånd under 2021 var 340 000, vilket är den senaste siffran regeringen har. Den vanligaste orsaken är arbetslöshet.

Regeringen vill också införa ett bidragstak så att man inte kan "stapla bidrag på varandra".

Kravet på heltidsaktivitet ska vara just ett krav och om det bryts mot ska personen få minskad ersättning. Det handlar både om moral och rätt, enligt Svantesson.

– Det finns inget som är så dåligt som att institutionaliseras i sin arbetslöshet.

En utredare får nu i uppdrag att ta fram lagförslag på hur systemet ska fungera. Uppdraget ska redovisas i april 2024 och ny lagstiftning skulle kunna träda ikraft 2025, enligt regeringen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.