Annons

Regeringen vill sätta stopp för mätarfusk

Politik • Publicerad 9 april 2021
Regeringen vill stoppa manipulering av mätarställningar i begagnade bilar. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Att mätarställningen på en begagnad bil är manipulerad, så att det inte framgår hur långt bilen faktiskt har gått, är ett problem som drabbar många bilköpare varje år. Nu vill regeringen införa nya lagar och regler för att sätta stopp för detta, rapporterar Vi Bilägare.

– Man ska kunna lita på att mätarställningen är okej. Det är viktigt för konsumenter, men även en fråga om förtroendet för hela fordonsbranschen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till tidningen.

I andra länder finns det regler för hur körsträckan ska dokumenteras, vilket försvårar eller omöjliggör fusket. Nu har Transportstyrelsen fått i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder för att få bukt med problemet. Exakt vilka åtgärder det blir är inte klart, men tanken är att mätarställningen alltid ska redovisas i besiktningsprotokollet och att det ska bli olagligt att skruva tillbaka körsträckan, skriver tidningen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons