Regeringen vill märka kött på krogen
– Problemet är att man som konsument inte kan göra medvetna val, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S).
Det finns redan regler för ursprungsmärkning när det gäller förpackat kött som säljs i butiker, men inte för restauranger.
Landsbygdsministern hänvisar till att länder som Finland, Spanien och Frankrike har infört en sådan bestämmelse.
Skylt eller personal
Skyldigheten blir att informera, vilket kan vara att man skriver i menyn, på skyltar, eller att serveringspersonalen helt enkelt talar om var köttet kommer ifrån, säger Sätherberg.
– Du kan göra det i affären, där kan du se hela märkningen och veta var köttet kommer ifrån och det tycker regeringen att man även ska kunna göra på Sveriges restauranger och caféer.
Inom kort kommer regeringen att skicka in en anmälan till EU-kommissionen.
Inom EU finns möjlighet för enskilda medlemsstater att ha nationella regler för ursprungsinformation för restaurangkött. EU-kommissionen har tre månader på sig att ge besked när anmälan har kommit in, och alla 30 medlemsstater måste godkänna anmälan.
LRF välkomnar
Om kött skulle få krav på ursprungsmärkning på restauranger så skulle det vara det första livsmedlet att få ett sådant krav i Sverige.
Lantbrukarnas riksförbund (LRF), välkomnar beskedet, och hänvisar till att undersökningar visat att åtta av tio restauranggäster vill se ursprungsmärkning.
"Detta är en framgång för svenska djuruppfödare. Vi har EU:s lägsta antibiotikaanvändning och är internationellt kända för vår goda djuromsorg. Med ursprungsmärkning ökas efterfrågan på svenskt kött eftersom det blir enkelt för konsumenten att göra medvetna val", säger Åsa Odell, vice ordförande i LRF, i en skriftlig kommentar.