Annons

Regeringen tvekar om elräkningsakut

Regeringen är tveksam till Socialdemokraternas förslag om en elräkningsakut för att hjälpa företag och hushåll att hantera vinterns höga elräkningar.
Ekonomi • Publicerad 3 januari 2023
Daniel Liljeberg, statssekreterare på näringsdepartementet.
Daniel Liljeberg, statssekreterare på näringsdepartementet.Foto: Claudio Bresciani/TT

Bland annat befarar Daniel Liljeberg att elräkningsakuten skulle bli poänglös om den öppnas upp efter det elprisstöd som är på väg. Han ser även administrativa oklarheter, som måste redas ut.

– Elhandelsbolagen skulle vara de som faktiskt administrerar statlig kreditgivning. Det är ett problem i sig, som man måste lösa på något sätt. Än så länge har vi ingen färdig lösning på det, säger Liljeberg.

"Blir lite provocerad"

Annons

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg är kritisk till beskedet från Liljeberg.

– Jag är besviken på att regeringen inte verkar visa några ambitioner att gå vidare med detta, säger han efter utskottsmötet.

– Jag blir lite provocerad, tillägger han och påminner om regeringspartiernas vallöften om ett elstöd som skulle vara på plats i november 2022.

Han ser inga problem med att staten tar större risker i det läge som har uppstått, med rekordhöga elräkningar.

– Hela poängen är att staten ska ta en större risk i det här läget därför att staten inte har levererat elstöd som var utlovat. Det tycker jag inte är komplicerat, säger Damberg.

Enligt Damberg lämnade den tidigare S-regeringen efter sig ett förslag om en elräkningsakut i regeringskansliet inför maktskiftet i höstas.

– Men vi skickade inte ut det på remiss eftersom det fanns diskussioner om att vi skulle kunna få till stånd ett elstöd ganska snabbt. Nu när det drar ut på tiden är det fullt rimligt att i mellantiden faktiskt stötta hushåll och företag i den här väldigt tuffa vintern, säger han.

Måste ta betalt

Daniel Liljeberg säger dock att han bland annat ser problem med hur man ska utforma avgifter för statliga kreditgarantier.

– Staten måste ju ta betalt för den utlåning som man gör till hushåll eller företag. Då kan ju frågan uppstå: hur mycket tjänar man egentligen på att göra det här i förhållande till vad som redan sker?

TT: Vill regeringen gå vidare med det här?

Annons

– Nu får utskottet överväga den informationen som jag har gett och den analysen som regeringskansliet har gjort, säger Liljeberg.

Finansutskottets ordförande Edward Riedl (M) säger efter mötet att det nu behövs några dagar för utskottet att analysera regeringskansliets information.

– Det här är betydligt svårare än det man kanske först tror. Vi har inte landat i något beslut eller något besked i dag, säger han.

– Vi tänker inte från vår sida skapa förväntningar och förhoppningar som sedan inte går att infria, tillägger han.

SD: "Värt att utforska"

Enligt Riedl finns det inget färdigt förslag att fatta beslut om när det gäller elräkningsakuten.

– Ibland låter det lite enkelt i den offentliga debatten, att det finns ett förslag som man kan rösta ja eller nej till. Det som är väckt från S (i finansutskottet) är att man vill ge regeringen ett uppdrag att återkomma ett förslag på elräkningsakut, säger han.

Oscar Sjöstedt (SD), som är partiets ekonomisk-politiska talesperson, är också tveksam till förslaget om en elräkningsakut.

"Det är värt att utforska vidare, men det är väldigt osäkert om det är praktiskt och legalt gångbart", skriver han i ett mejl till TT.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons