Annons

Shekarabi: Sjukförsäkringen har klara brister

Regeringen vill göra om sjukförsäkringen så att de som varit sjuka länge bättre matchas mot arbetsmarknaden. Samtidigt stryks en kritiserad formulering som Försäkringskassan (FK) använt för att minska sjuktalen.
Politik • Publicerad 8 april 2021
Formuleringen om att myndigheten ska sträva efter att minska sjuktalen tas bort. Arkivbild.
Formuleringen om att myndigheten ska sträva efter att minska sjuktalen tas bort. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Sjukförsäkringen har brister, klara brister, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Behovet av att göra om lagstiftningen är stort, enligt ministern. Därför går regeringen fram med en ändring för personer som är långtidssjukskrivna.

Annons

Nu måste Försäkringskassan pröva arbetsförmågan hos personer mot en angiven yrkeskategori efter 180 dagar. Tidigare har prövningen skett mot hela arbetsmarknaden och mot "fiktiva jobb", enligt Shekarabi. Under pandemin har dock kraven lättats något för dem som bedöms kunna gå tillbaka till jobbet före dag 365.

– Prövningarna kommer att vara mer flexibla efter 180 dagar, säger Shekarabi.

Den nya prövningen av arbetsförmågan ska tas fram av Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadens parter tillsammans.

Ändrar i regleringsbrev

På senare tid har rapporter också kommit om otillräckliga prövningar av sjukpenning från Försäkringskassan. Andelen avslag varierar dessutom över landet.

I det så kallade regleringsbrevet till Försäkringskassan, där regeringen anger myndighetens mål och uppdrag, stryks nu den kritiserade formuleringen om att myndighetens "samlade arbete ska leda till att sjukpenningtalet minskar".

Formuleringen har hängt kvar sedan 2019. Det innebär enligt regeringen att FK inte längre kan sänka sjuktalen genom avslag.

– Vi markerar att minskningen av sjuktalen inte ska ske genom avslag i sjukförsäkringen, och det har vi kommunicerat med myndigheten. Det här är viktigt, säger Ardalan Shekarabi.

"Uppfattats restriktiv"

Orsaken är att den tidigare formuleringen uppfattats som mer restriktiv, enligt ministern.

– Det här handlar om att göra sjukförsäkringen mer trygg och heltäckande.

Myndigheten ska i stället i större utsträckning fokusera på rehabilitering och förebyggande insatser för att minska sjuktalen.

Annons

Förslaget om att göra om prövningen av arbetsförmågan för de som varit sjuka länge välkomnas av Vårdförbundet och den centrala fackorganisationen TCO.

"TCO ser mycket positivt på att regeringen stoppar prövningen av sjukskrivnas arbetsförmåga mot fiktiva arbeten. TCO har länge efterfrågat att sjukskrivna ska prövas mot angivet normalt förekommande arbete", skriver organisationens ordförande Therese Svanström i en kommentar.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 september 2022.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons