Annons

"Regeringen blundade för brister i äldrevården"

Kritiken mot äldreomsorgen under pandemin är orättfärdig och regeringen har blundat för brister som varit uppenbara i många år, skriver sex vd:ar och chefer för äldreboenden på .
Coronaviruset • Publicerad 12 juli 2020
Kritiken mot äldreomsorgen under pandemin är orättfärdig och regeringen har blundat för brister som varit uppenbara i många år, skriver sju vd:ar och chefer för äldreboenden på Expressen Debatt.Foto: Pontus Lundahl/TT

All fakta fanns på bordet, ändå blundade regeringen för hur illa ställt det var i äldreomsorgen när coronaviruset började spridas över världen – att då i efterhand skylla de stora dödstalen inom äldreboenden på att man inte visste hur illa det var ställt håller inte, enligt debattörerna.

"Svensk äldreomsorg är en av de allra mest genomlysta verksamheter som finns", skriver de.

Annons

De slår även ifrån sig kritiken om att personal tog in smittan på äldreboenden, när det fram till nyligen inte var "möjligt att testa personal utan symtom".

De ifrågasätter även kritiken om avsaknaden av skyddsutrustning, eftersom det vanligtvis inte är något som används inom äldrevården.

"Vi larmade direkt till våra leverantörer av hälso- och sjukvårdsmaterial om vad vi behövde, men därifrån fanns ingen hjälp att få".

I stället fick man lita till privata hjälpinsatser, skriver debattörerna.

"Vi som undertecknar den här artikeln har stått ensamma från dag ett, men ändå fått bära ansvaret för dödsfallen inom omsorgen. Ingen eller oerhört begränsad testning. Ingen skyddsutrustning. Riktlinjer som kom för sent. Allt detta trots att kunskapen om vår verksamhet borde vara väl känd bland politiker. De har valt att titta bort".

Fakta: De undertecknar artikeln

Elisabet Keussen, vd Kavat Vård

Ann-Sofi Wetterstrand, socialchef Ersta diakoni

Pia Clark, vd Stiftelsen Borgerskapets Enkehus och Gubbhus

Ulf Thörnevik,vd Blomsterfonden

Åsa Andersson, vd Stora Sköndal

Karin Thalén, sjukhusdirektör Stockholms Sjukhem

Källa: Expressen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons